Nedelja 03.03.2013.
07:45
Srna

Hrvatu 15 godina zatvora zbog šverca dve tone kokaina

Policija u Urugvaju je 2009. godine zaplenila više od dve tone kokaina (Foto: Arhiva)
 


Obrazlažući presudu, sudsko veće je opisalo 39-godišnjeg Martinčića kao izuzetno opasnu osobu koja je trebalo da poveže hrvatsku i srpsku narkomafiju sa tamošnjim narkokartelima.


Martinčić je uhapšen 15. oktobra 2009. pošto je urugvajska policija u saradnji sa američkom Agencijom za borbu protiv narkotika (DEA) na jahti "Maui" pronašla 2.174 kilograma kokaina. Droga je, navodno, trebalo da završi u crnogorskoj luci Bar.


Martinčić je u svojoj odbrani tvrdio da je biznismen koji je nameravao da ulaže u Urugvaj, za šta je imao i garancije nekoliko banaka, ali na pitanje sudija o poreklu oko sto miliona dolara, koliko je plaćena kokainska pošiljka, Martinčić nije želeo da odgovori.


Martinčićevo hapšenje u Urugvaju bilo je deo velike međunarodne operacije "Balkanski ratnik" koja je dovela do brojnih hapšenja u Crnoj Gori i Srbiji, Sloveniji, ali i u drugim zemljama. Kao glavu klana koji se bavio krijumčarenjem kokaina iz zemalja Latinske Amerike u Evropu policija je označila crnogorskog biznismena Darka Šarića, za kojim je raspisana međunarodna poternica, ali on još nije uhapšen. Sumnja se da se krije u Južnoafričkoj Republici.


Jahta "Maui" na kojoj su otkrivene dve tone kokaina plovila je pod britanskom zastavom. Urugvajski policajci presreli su jahtu na putu prema otvorenom moru i na njoj pronašli 50 vreća kokaina čija bi vrednost, da je završio na ulicama evropskih gradova, dostigla i 250 miliona evra.

2024 © - Vesti online