Subota 02.03.2013.
22:17
Mondo

Pokrili spomenike da ne gledaju ćirilicu?!

U Vukovaru ni po koju cenu neće ćirilicu
 

U Vukovaru održana je akcija "Ko se boji istine i pravde?" tokom koje su članovi organizacije Štab za odbranu Vukovara ceo dan delili letke s informacijama o ciljevima postojanja ove organizacije koji se bori protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru.

Oni su obilazili i spomenike iz Domovinskog rata i sprovodili različite druge akcije, prenose hrvatski mediji. Predsednik Štaba Tomislav Josić, kako prenosi HTV, izjavio je kako bi u Vukovaru ponovo morao da se sprovede popis stanovništva, ali pošto se prethodno provere prebivališta i iz lista izbrišu osobe koje ne žive zaista u gradu!

On tvrdi kako bi tada broj građana srpske nacionalnosti u Vukovaru bio ispod 33 odsto, pa prema tome ne bi bilo ni uslova za uvođenje ćirilice. Aktivisti su u celom gradu crnim tkaninama prekrili spomen-obeležja iz Domovinskog rata - na Trpinjskoj cesti, na Ovčari, spomenike Blagi Zadri i prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu, sve u znak protesta protiv najavljenog uvođenja službene dvojezičnosti u Vukovar, da, kako pojašnjavaju iz organizacije, "ne bi gledali ovu sramotu koju priređuje Vlada Republike Hrvatske s pokušajem uvođenja dvojezičnosti".

Organizovali su i štand i građanima delili različite informativne materijale o stavovima i akcijama organizacije. "Prodajem kuću. Upitati u Vladi RH", "Treba li nam posao ili ćirilica?", "Nemam posao, ne znam ćirilicu", neke su od poruka s ovih letaka, a podeljeni su i brojevi telefona Vlade RH ministra uprave Arsena Bauka, na koje građani mogu uputiti pitanje zašto uvode ćirilicu i zašto Hrvati u Vukovaru moraju da prodaju kuće i sele se.

2024 © - Vesti online