Nedelja 03.03.2013.
00:11
B92

"Da me je Sloba slušao, ne bismo bili u Hagu"

Perišić: Dokazano da VJ nije kontrolisala VRS i RSK
 

- Sa Slobodanom Miloševićem sam bio saradnik skoro šest godina, i to veoma blizak saradnik i po mnogo stvari smo se podudarali i imali poverenja jedan u drugog. Razišli smo se oko koncepta rešavanja problema na Kosovu i Metohiji. Ja sam tada otišao iz vojske, odnosno sam isključen – rekao je Perišić za televiziju B92.

Na pitanje kako je izgledao njihov prvi susret u Hagu, Perišić je odgovorio:

- I prvi put smo se sreli u Haškom tribunalu. I prvi susret je izgredao ovako: Momo, lija lija, pa dolija, evo tebe ovde. A ja rekoh: ‘Šefe, da si me slušao, nit’ bi ti, nit’ bih ja bio ovde’.

Komentarišući reakcije na oslobađajuću presudu pred sudom u Hagu, Perišić kaže da on nije bio iznenađen.

- Javnost Srbije bila iznenađena, to je dokaz nepoznavanja pravog stanja stvari u predmetu. Za mene nije bilo iznenađenja, kao ni za tim odbrane. U sreću se uzda lud, a pametan u svoj trud. Istrajno smo radili na dokazivanju istine, i na sreću to smo dokazali. A drugostepeno veće, uz uvažavanje mišljenja u prvostepenom postupku, je donelo odluku koja odgovara istini - kaže Perišić i dodaje da je "za neobaveštene sve iznenađenje".

On ističe da nije moglo da mu se stavi na teret "nešto što nije imalo veze sa istinom", poput toga da je da pomoć koja je dala Jugoslovenska armija vojsci RS da odbrane ljude bila "zbog zločina".

- Stalo mi je bilo da stavim do znanja ako sud ne bude realno procenio sutiaciju, moraće da procesuira sve slične meni, i u politici. Apsurd je da neko iz vojske Jugoslavije bude optužen što brani granice i svoju državu, odnosno sprečava da se proširi rat, dok na primer američki generali štite interese nekoliko desetina hiljada kilometara daleko od svoje teritorije. Sud je to uvažio jer je to realnost – kaže Perišić.

2024 © - Vesti online