Subota 02.03.2013.
21:11
Fonet

Srbin u delegaciji Prištine u Briselu

Slobodan Petrović i Hašim Tači
 

"U ovoj rundi pridružiću se premijeru Kosova u procesu dijaloga", rekao je Petrović i dodao da će tema biti sever Kosova, odnosno utvrđivanje nadležnosti kosovskih institucija na severu Kosova. Upitan kakav doprinos može da da dijalogu, s obzirom da je ovo prvi put da je u prištinsku delegaciji uključen i Srbin iz kosovskih institucija, Petrović je odgovorio da je to jako važno pre svega za srpsku zajednicu, ali i za ceo proces.

"Naša uloga je veoma važna i mi smo na neposredan način bili učesnici ovog procesa, a sad je prvi put da smo i na posredan način uključeni u taj proces i to je jako važno pre svega za srpsku zajednicu, ali takođe i za taj proces", rekao je Petrović. Najvažnije je, dodao je on, da se ti dogovori implementiraju na terenu.

Prema njegovim rečima, jako je važno pogotovo da Srbi koji žive južno od Ibra na bilo koji način ne budu oštećeni dogovorima koji će se desiti u Briselu. On je ocenio da dijalog nije u krizi i da se došlo do nekakvih dogovora koji treba da se sprovedu, a za tu realizaciju neophodno je učešće ne samo dva premijera, nego i drugih političkih relevantnih faktora, kako domaćih tako i međunarodnih.

Petrović je rekao i da se radi na realizaciji njegovog susreta sa predstavnicima vlasti u Beogradu, da ne postoji tačan datum kad će se to dogovoriti, ali je "siguran da će to biti veoma brzo".

Ističući da se neformalno sastajao sa puno funkcionera i političara iz Srbije, Petrović je rekao da ima informaciju da na organizovanju zvaničnog susreta u Beogradu rade "partneri i prijatelji iz Brisela".

"Nije potrebna neka posebna urgencija za jedan takav susret, jer mislim da je to više nego neophodno", istakao je on.

2024 © - Vesti online