Subota 02.03.2013.
19:33
RTS

Sindikati traže veću cenu rada

Orbović: zašto ministri ne dolaze na pregovore poslodavaca i sindikata?
 

Orbović je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da nije dobro to što na prethodni sastanak Socijalno-ekonomskog saveta, koji čine predstavnici Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca, ministri nisu došli.
 

"Desilo se da su došli predstavnici poslodavaca i sindikata, a izuzev državnog sekretara Zorana Martinovića nije došao niko iz Vlade, ni ministri ni njihovi zamenici, nisu se čak ni javili", rekao je Orbović.
 

Predsednik Saveta samostalnih sindikata je rekao da i pored toga što se govori da je nedolaskom na Socijalno-ekonomski savet Vlada pokazala da protiv povećanja cene rada, sindikat tražiti da se minimalna cena rada poveća za iznos godišnje inflacije, odnosno 12,2 odsto, i bude 130 dinara.
 

Govoreći o situaciji u Železari Smederevo, Orbović je rekao da je Vladin "Plan B", trebalo da bude plan A, i da je sa tim trebalo krenuti još kada je Ju-es-stil otišao, jer Železara nije radila osam meseci zbog iščekivanja strateškog partnera.
 

Prema njegovim rečima, to što će radnici primati 80 odsto zarade ne znači da će oni imati veliku platu, jer će primanja biti u visini onog što je trenutno moguće isplatiti, a da veruje će zarada uskoro biti kao u vreme kada su Amerikanci bio vlasnik Železare.
 

"Ja verujem da će se Železara vratiti na ono mesto u društvo koje joj pripada. Razgovarao sam sa rukovodstvom Železare i oni su mi rekli da već imaju ugovorene neke poslove", rekao je Orbović i naveo primer RTB-a Bor, koji je od gubitaša postao kompanija sa dobitom od nekoliko desetina miliona evra godišnje.

2024 © - Vesti online