Petak 01.03.2013.
16:15
Beta

Šteta zbog aflatoksina 50 miliona evra nedeljno

Zbog zatrovane hrane i mleko domaćih krava puno aflatoksina
 

Kako je rečeno na okruglom stolu "Štete u proizvodnji i izvozu hrane za životinje i mlečnih proizvoda iz Srbije" još nema preciznih podataka o šteti koja je nastala u prethodnim nedeljama, ali su neke procene da će to biti oko 50 miliona evra mesečno.

Zaključak skupa je i da je najveći problem Srbije u ovom trenutku što zemlja nema nacionalnu labaratoriju koja će kontrolisati kvalitet mleka i što nije bilo usklađenosti propisa o nivou aflatoksina u stočnoj hrani i mleku. Najveću štetu će, kako je rečeno, imati domaći proizvođači stočne hrane, mleka i mlečnih proizvoda.

Stručnjaci su naglasili da mleko može biti izvor takvih toksina da su aflatoksini "limunada" uz napomenu da su aflatoksini sezonskog karaktera.

Generalni direktor Salforda Slobodan Petrović kazao je da je izmena pravilnika o količini aflatoksina u mleku ispravna odluka i jedino moguće rešenje "i ne dešava se samo u Srbiji da se neki propisi vraćaju na prethodne granice".

"Ova odluka nije uvedena zbog Imleka, nego zbog usaglašavanja propisa o nivou aflatoksina u stočnoj hrani i mleku", podvukao je Petrović .

Petrović je kazao i da je Evropska unija propise o dozvoljenoj količini aflatoksina od 0,05 mikrograma po kilogramu uvela tek 2006. godine i to ne zato što je ta količina bezopasnija od 0,5 mikrograma po kilogramu već kao zaštitnu meru od uvoza iz Argentine, Brazila i sa Novog Zelanda.

On je dodao i da će, prema prvim podacima, Imlek i subotička mlekara imati gubitke od 10 miliona evra zbog afere s mlekom, dodavši da je prošlog vikenda Imlek zabeležio pad prodaje od 50 odsto.

2024 © - Vesti online