Petak 01.03.2013.
14:35
novimagazin.rs

Neko će da plati za kredite u švajcarcima

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković
 

"Mi smo sebi postavili zadatak da omogućimo građanima da izvrše otplatu kredita, da država ne snosi trošak tuđih ličnih odluka ali da Narodna banka, država i građani dobiju jednu vrstu upozorenja. Neko kao poljuljan ugled, neko kao materijalnu štetu“, kaže u intervjuu za Novi magazin guvernerka Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković.

Banke više ne mogu da menjaju kamate na bez saglasnosti klijenata, što je inače bio najveći problem sa ovim zajmovima, pa je pitanje zašto se onda Centralna banka meša u odnose klijenata i banaka.

"Narodna banka je morala da vodi računa o svakom ugovoru o kreditu koji građani potpisuju sa poslovnim bankama. Osnovnu, elementarnu stvar, kako građanin vrši otplatu kredita i da li banke u tom poslu zarađuje ekstraprofit, to nije uradila“, kaže Tabaković.

Guvernerka otkriva da rešenje neće biti nametnuto već će biti u formi preporuke bankama kako da izađu iz ove situacije.

Istovremeno ona se osvrnula i na završni račun Narodne banke za prošlu godinu, koga još nema.

"Nije još usvojen ni izveštaj o popisu jer ja neću da pristanem da potpišem rashod onoga što je neko ovde neko upakovao. Nisam potpisala ni finansijski izveštaj. Potpisala sam samo uslovno plan javnih nabavki da ne bi zastali poslovi. Ja neću da idem u Narodnu skupštinu sa lažnim izveštajima“, kategorična je guvernerka NBS.

2024 © - Vesti online