Petak 01.03.2013.
12:19
D. N. Petrović - Vesti

Ambasador na birou rada

Dr Mehmed Bećović

Pre toga bio je dekan Odeljenja BK univerziteta u Novom Pazaru, profesor Univerziteta u Prištini, a po mnogima jedan od najobrazovanijih i najumnijih Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji.


Profesor Bećović je doktor orjentalistike, doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Prištini gde je dugo radio i iškolovao mnogo generacija studenata, govori četiri jezika (arapski, turski, francuski i albanski). Nema mrlje u karijeri, poštovan je u celom arapsko-islamskom svetu, kralj Maroka Mohamed šesti lično mu je, pri povratku iz ove zemlje, gde je sedam godina uspešno predstavljao Srbiju i gde je mnogo doprineo približavanju dve zemlje i dva naroda, uručio najviši orden ove države.


- Nekoliko godina sam bez posla, a još sam u snazi i još bih mnogo mogao da učinim za moju zemlju i moj narod. Nažalost, pošto sam bio bez zdravstvenog osiguranja, a i bez prihoda, morao sam da se prijavim birou rada u Novom Pazaru i tako dobijem zdravstvenu knjižicu i pokušam da dođem do nekog posla, žalosno je to i za mene, i za moj narod i za moju državu, ali, eto, tako je. Zovu me ambasadori i mnogi uticajni prijatelji iz arapskog sveta, ne mogu da veruju, neki su mi nudili da idem u njihove zemlje i da me oni zbrinu - kaže Bećović i dodaje:


- Možda ću morati negde i da odem, ali bih najviše voleo da svoje veze, svoj uticaj i svoja poznanstva iskoristim za dobrobit Srbije i Sandžaka, mnogo bih mogao da pomognem, odlične veze imam u vrhu vlasti Saudijske Arabije, Kuvajta, Tunisa, Maroka, Alžira, Egipta i još mnogo zemalja u Africi i na Bliskom istoku, dok sam bio ambasador dao sam veliki doprinos povezivanju, ekonomskoj razmeni i boljem razumevanju između Srbije i islamskog i arapskog sveta. Značaj tog tržišta počinje da shvata i vlast u Srbiji, dobro je što su uvideli gde su veliki poslovi i pare.
Profesor Bećović ističe da su svi od njega digli ruke samo iz jednog razloga - nije član nijedne strane i iza njega ne stoji ni jedna politika.


- Mogao sam da se angažujem, mnogi su me zvali i obećavali mi ambasadorska i druga mesta, ali sam uvek bežao od politike, čovek sam od nauke i akcije, nisam želeo da preko političkih linija i kuhinja napredujem i ostvarujem bilo šta u životu, mislio sam da su dovoljni obrazovanje, znanje, poštenje... Možda se varam, ali u politiku, ako to nisam ranije učinio, neću ni sada, makar i dalje ostao na birou rada, jedina politika koju bih sprovodio jeste politika zemlje u kojoj živim u koju sam uspešno po svetu zastupao punih sedam godina.
 

Još lobira za Srbiju

Dr Mehmed Bećović se nada da će se neko iz Ministarstva inostranih poslova, gde ima mnogo prijatelja i gde znaju za sve njegove veze i kvalitete, setiti da ga angažuje da u arapskom svetu uradi nešto za državu u kojoj živi. Boji se da ga je neko namerno oklevetao, da bi ga diskvalifikovao, kod predsednika Tome Nikolića. Ipak, i bez posla i para, Bećović lobira za Srbiju, dovodi delegacije iz arapskih zemalja u Beograd i Novi Pazar, preporučuje Arapima proizvode i privrednike iz Sandžaka i Srbije. 

2024 © - Vesti online