Petak 01.03.2013.
12:01
D. Dekić, Đ. Barović - Vesti

Kusturica žrtva trovača?

Džaba vam novci: Emir Kusturica
 

On se, međutim, nada da Kusturučina ostavka "ne može da ugrozi našu borbu, jer mu funkcija ne treba da nam bude podrška".


- Očekujem da će se tek dići medijska haranga i napad na čelnike opština koji se protive vađenju nikla jer je taj lobi ogroman, kao i njegov interes - kaže Jovanović za "Vesti".


On ukazuje da se sprema novi zakon o rudarstvu koji će razvlastiti opštine, ali se, kako kaže, nada da će vlada imati sluha jer ga resorni ministar nema.


Da podsetimo, u znak protesta što se njegovo ime našlo na spisku onih protiv kojih je Državna revizorska institucija pokrenula prekršajnu prijavu, filmski reditelj Emir Kusturica je odmah raskinuo sve veze sa državom Srbijom.
 

Procesuiran tek svaki deseti

Kusturica je prvi zvaničnik koji je zbog negativnog izveštaja revizora napustio funkciju. Sretenović je naveo da je DRI podnela 457 prijava za nepoštovanje zakona, od čega 378 zbog kršenja zakona o javnim nabavkama i o budžetskom sistemu. Na osnovu 228 prijava podnetih zaključno sa 2011. doneto je 25 pravosnažnih presuda, od kojih dve oslobađajuće, što govori da je procesuirana tek svaka deseta osoba.

On je podneo ostavke na mesto direktora Parka prirode Mokra Gora i predsednika Skijaškog saveza Srbije. Revolt je iskazao i odlukom da od države više ne traži niti prima pomoć za filmski festival Kustendorf, kao i da iz Ministarstva kulture povuče molbu za dodelu sredstava za snimanje igranog filma "Ljubav i rat" u kojem je glavnu ulogu poverio Moniki Beluči.


Kusturica kaže da je po ko zna koji put stavljen na stub srama javnosti, iako nema dokaza da je budžetski novac proneveren ili trošen nenamenski.


- Kako ne želim da učestvujem u javnom životu u kojem su saobraćajni prekršaji na stubu srama, a da, prethodno, nije dokazan prekršaj, ni zloupotreba položaja, ni nenamensko trošenje novca, odlučio sam da ne budem deo takvog javnog života - naveo je Kusturica kome "od države više ništa ne treba".


Ubrzo se oglasio i državni revizor Radoslav Sretenović objašnjenjem da zapravo nenamenskog trošenja sredstava u Parku prirode Mokra Gora nije bilo, ali su kršeni zakoni o javnim nabavkama i o računovodstvu.


Sretenović nije želeo da komentariše Kusturičinu ostavku, navodeći da je prijava protiv njega podneta zbog sprovođenja javnih nabavki bez tendera.

Ima li ovde nikla: Mokra Gora
 


Na stubu srama zbog džakova cementa

Emir Kusturica je ljut kao ris na ponašanje države i male su šanse da promeni odluku o ostavci na mesto direktora Parka prirode Mokra Gora. Zaista ga je povredio ovakav odnos države prema ljudima koji žele dobro ovoj zemlji. Ovako Radoje Andrić, član Skupštine Parka Mokra Gora za "Vesti" komentariše odluku proslavljenog srpskog režisera.


- Profesor je trenutno u Italiji gde snima film, a očekujem kada se vrati da će biti sazvana Skupština koja će konstatovati njegovu ostavku, pa će upravljanje Parkom prirode preći u v.d. stanje. Poznajući ga, jako su male šanse da on promeni svoju odluku. Uostalom, mogao je da pozove neke od čelnih političara Srbije, ali to namerno nije uradio jer zna da nije kriv - kaže Andrić.


On podseća da revizor nije ustanovio da je Kusturica nešto ukrao ili prećutao, već su u pitanju dve prekršajne prijave zbog nepoštovanja procedure.
 

Kazna 900 evra

Andrić smatra da je revizor izašao u javnost sa podacima za koje se još nije utvrdilo da su dokazani.

- Sve da je revizor sto odsto u pravu, maksimalna kazna za ove prekršaje je 100.000 dinara, odnosno oko 900 evra. Kusturici ne pada na pamet da se pojavljuje na sudu za tako nešto - kaže Andrić.

- Prva je nastala zato što država nije isplatila tranšu na koju se ranije obavezala ugovorom, pa je pretilo da radnici ostanu bez plata. Da bi to sprečio, Kusturica je od svoje banke uzeo kredit, odnosno pozajmicu koja mu je odobrena i to na četiri puta veću sumu od one koju je tražio. Čim je država Parku prirode uplatila tranšu, Kusturica je vratio banki pozajmicu, ali revizor mu zamera zašto u toj operaciji nije raspisao tender. Kada smo ga pitali kako može da se raspiše tender kada je samo jedna banka u pitanju, revizor je zaćutao, nije imao odgovor - kaže Andrić. Sličan apsurd je i kod druge prekršajne prijave.


- U pitanju je više nabavki građevinskog materijala u 2011. od kojih nijedna pojedinačno ne podleže revizorskoj istrazi, zato što je reč o iznosima od 5.000 do 50.000 dinara. Međutim, te nabavke je revizor posmatrao zbirno i Kusturica sada treba da odgovara zašto za svaku pojedinačnu nabavku nije raspisivao tender. Da li to znači da je on trebalo da obustavlja gradnju da bi raspisivao tendere i čekao na izbor najboljeg ponuđača za nekoliko džakova cementa - pita u čudu Andrić.


On je zgrožen što je revizor stavio Kusturicu u rang kriminalaca "samo zato što nije želeo da dozvoli da radnici ostanu bez plata ili da gradnja trpi".


- Da li se to šalje poruka da je pametnije neplaćati radnike ili ne raditi - pita Andrić verujući da će Kusturica, uprkos ostavkama, nastaviti da radi kao i do sada.

2024 © - Vesti online