Petak 01.03.2013.
07:51
Beta

Vikiliks: Mening priznao krivicu za 10 od 22 tačke optužnice

Bredli Mening

Dvadesetpetogodišnji Mening je pred vojnim sudom pročitao svoj iskaz od 35 stranica i zatim se izjasnio krivim po 10 od 22 tačke optužnice. On je, pored ostalog, priznao da je poslao na hiljade strana vojnih izveštaja iz Iraka i Avganistana, diplomatskih prepiski i drugih poverljivih dokumenata tokom 2009. i 2010. godine.


"Verujem da ako bi javnost, posebno američka javnost, imala pristup informacijama... to moglo da podstakne raspravu u domaćoj javnosti o ulozi vojske u spoljnoj politici", rekao je Mening.


On je dodao da, prema njegovom iskustvu, izveštaji sa ratišta nisu tretirani kao posebno osetljiv materijal, posebno pošto se radi o nečemu što se već dogodilo.


Mening je kazao da je odlučio da sporni materijal prosledi jer je smatrao da se radi o dokumentima koja ne mogu više nikom naškoditi, budući da su bila već dostupna velikom broju ljudi u vojsci.


Sajt Vikiliks nije za sada želeo da komentariše svedočenje Meninga. Oni do sada nisu nikada želeli eksplicitno niti da potvrde niti da negiraju da su sporne depeše dobijali od Meninga.


Vikiliks je ipak na Tviteru postavio post u kojem piše "Bredli Mening se izjasnio da nije kriv za pomaganje neprijatelju. Pomaganje javnosti nije pomaganje neprijatelju".

2024 © - Vesti online