Četvrtak 28.02.2013.
19:45
Beta

Papa odleteo iz Vatikana

Vlada Italije poslala papi helikopter
 

Letelica, inače vlasništvo italjianske vlade ukrašena je zastavom Svete stolice. Helikopter je poleteo u 17.05 sa heliodroma u Vatikanu, kada su se oglasila zvona crkava u Rimu i u Bazilici svetog Petra.

Papa je nekoliko minuta pre odlaska helikopterom iz Vatikana poslao i svoj poslednji tvit vernicima u kome im kaže "stavite Hrista u centar svog života". Tviter nalog @pontifex biće ukinut kada zvanično stupi na snagu papina istorijska ostavka, večeras u 20 časova.

U Kastel Gandolfu okupilo se mnogo ljudi da dočeka odlazećeg papu. Po ulasku u rezidenciju, odlazeći papa mahnuo je okupljenima sa prozora.

Papa Benedikt XVI (85) je iznenada 11. februara objavio da podnosi ostavku i rekao da nema više snage da u potpunosti vrši svoje teške dužnosti. U 20 časova Jozef Racinger više neće biti papa. On će zadržati ime koje je uzeo kada je postao papa i zvaće se "Njegova svetost Benedikt XVI, papa emeritus".

U Kastel Gandolfu ostaće oko dva meseca posle čega će se vratiti u Vatikan da živi u jednom manastiru. Posvetiće se molitvi a juče, kada se pozdravljao sa kardinalima, obećao je "poštovanje i bezuslovnu poslušnost" novom papi koga će izabrati konklava kardinala.

Pre nego što je otišao papa je, oslanjajući se na svoj štap, kratko pozdravio svoje vidno potrešene saradnike.

2024 © - Vesti online