Četvrtak 28.02.2013.
16:03 >> 16:41h
Beta

Vlada našla rešenje: Povećan dozvoljeni nivo aflatoksina

Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku povećan sa 0,05 na 05 mikrograma

On je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade rekao da je mišljenje svih nadležnih zdravstvenih ustanova da promena pravilnika o dozvoljenoj koncentraciji aflatoksina u mleku neće ugroziti zdravlje građana.

Proizvodnja sirovog mleka, kako je kazao Knežević, zabranjena je na 73 farme u Srbiji, posle provere 1.189 uzoraka stočne hrane, a 48 proizvodnih serija mleka je stavljeno van prometa.

Odluka je dobra, samo ako je privremena

 

Direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd Slobodan Tošović izjavio je danas da može privremeno da se prihvati odluka Vlade Srbije o vraćanju dozvoljene koncentracije aflatoksina u mleku na 0,5 mikrograma po kilogramu, ali da, kako je naveo, ta odluka bude na snazi što kraće.

 

"Može privremeno da se prihvati, ukoliko nema drugog izbora i da se teži da se vrati na staro čim se steknu uslovi", rekao je Tošović agenciji Beta.

 

On je istakao da je mleko bezbedno za konzumiranje i podsetio da je koncentracija aflatoksina od 0,5 bila dozvoljena do 2010. godine.

 

"Ako nema drugog izbora i ako ne može da se održi ta koncetracija od 0,05 može da se privremeno prihvati nešto što je bilo. Rizik od neke zagađujuće materije se ne određuje samo u odnosu na to kako ona deluje, već je još dosta drugih faktora tu čak i socio-ekonomski. Ja kao lekar moram i to da prihvatim", rekao je Tošović, koji je po struci toksikolog.

 

On je naveo da trenutno u Srbiji nema uslova da se prozivodi mleko koje sadrži deset puta manju koncentraciju aflatoksina odnosno 0,05 mikrograma po kilogramu, što je propisano 2010. godine.

 

To nije moguće, jer su stare normirane vrednosti za stočnu hranu, pojasnio je on.

 

"Kad se to razreši, odmah treba vratiti manju dozvoljenu koncentraciju aflatoksina", istakao je Tošović.

2020 © - Vesti online