Subota 02.03.2013.
08:00
B92

Kakav lek, divan lek - zagrljaj sprečava štucanje

Probajte, možda se zagrljaj pokaže kao jedan od najboljih lekova koje ste ikad probali

"Činjenica je da ni danas ne razumemo tačan mehanizam koji uzrokuje štucanje, pa ono može biti posledica iritacije živca, ali i infekcija ili čak oštećenje mozga", tvrdi gastroenterolog Elestejr Votson.


Štucanje koje traje manje od sat vremena ne zahteva poseban lekarski tretman, a najčešće se leči zadržavanjem daha, dubokim disanjem kroz papirnu kesicu i pijenjem većih količina vode. Neke od popularnih metoda obuhvataju i gutanje zdrobljenog leda koje šokira telo, ali i uzimanje kašičice šećera i stavljanje na samo dno jezika. Pomoći može i snažan zagrljaj koji će pritisnuti dijafragmu i sprečiti kontrakciju!

"Štucanje koje traje nekoliko dana razlog je za posetu lekaru koji treba da dijagostikuje uzrok i odbaci mogućnost oštećenja mozga ili ozbiljnih infekcija", ističe profesorka Votston.


Inače, ljudi koji svakodnevno ili nekoliko puta nedeljno štucaju u kratkim vremenskim razdobljima najčešće imaju višak želudačne kiseline i problem s gastritisom.


Takođe, vrlo je važno jesti sporije, veće obroke raspodeliti na nekoliko manjih i ograničiti unos alkoholnih pića i cigareta, ističu stručnjaci.

2024 © - Vesti online