Četvrtak 28.02.2013.
01:43
Beta

Živković: Srbiji je potrebna nova politika

Živković: Srbija ne sme da se vraća u prošlost
 

Živković je na konferenciji za novinare u Novom Sadu rekao da u proteklih osam godina Srbija nazaduje i vraća se u stanje iz devedesetih godina.

"Od 2004. smo imali vlast koja je zaustavila sve ozbiljne reforme započete tokom prve dve godine tranzicije nakon 5. oktobra. Iako je ta vlast oterana voljom naroda, sada imamo novu koja nastavlja istu politiku kao i njeni prethodnici", rekao je Živković.

Živković, bivši premijer i nekadašnji funkcioner Demokratske stranke, rekao je da u srpskoj politici preovladavaju "laži i estradizacija". Srbiji su, kako je naveo, potrebni saveznici da se to stanje promeni, a oni su "samo na jednoj strani i to su tradicionalni saveznici Srbije - zapad".

"Do pre 20 godina smo bili najbolji saveznici i Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije ili Francuske, bez izuzetka u svim teškim situacijama i ratovima. Pre 20 godina su nas neki nedostojni ljudi posvađali sa celim svetom i moramo da učinimo sve da te saveznike ubedimo da smo neko sa kim ponovo ima smisla razgovarati", rekao je Živković.

Na pitanje kako osnivači stranke vide položaj Vojvodine, Živković je rekao da će se njegova stranka zalagati za autonomiju Vojvodine koja predviđa da pokrajini budu vraćeni izvori prihoda, ali i da ona preuzme odgovornost za rešenje problema.

"Nova stranka će se zalagati za potpunu autonomiju koja ima svoju istorijsku notu, odnosno autonomiju koja je ograničena samo državnošću Srbije. To podrazumeva vraćanje izvora prihoda, ali i odgovornosti za rešavanje problema", rekao je Živković.

Živković je dodao da to ne znači da umesto "beogradizacije" treba da bude sprovedena "novosadizacija", jer će se, kako je naveo, Nova stranka zalagati i za vraćanje nadležnosti lokalnim samoupravama, opštinama i gradovima.

2024 © - Vesti online