Sreda 27.02.2013.
17:20
Beta

Tači se Americi žalio na Srbiju

Tačiju se ne sviđa da Zajednica srpskih opština ima izvršna ovlašćenja na Kosovu
 

Po Tačiju, izbor odbornika za zajednicu opština i izvršna ovlašćenja bi bili u suprotnosti sa Ustavom Kosova i s planom Martija Ahtisarija, jer bi se tako uspostavio treći nivo vlasti na Kosovu.

"Verujemo da je sada vreme da se Srbija složi sa uslovima ugovora i sa sadržajem pitanja za koja je već dala verbalnu saglasnost. To mora da se uradi raspuštanjem bezbednosnih struktura koje ilegalno rade na severu, i da se one integrišu u pravne strukture Republike Kosovo", rekao je predsednik samoproklamovane Vlade Kosova.

Naveo je da je spreman da pristane na uspostavljanje Asocijacije ili zajednice opština sa srpskom većinom koja bi omogućila opštinama na severu, ali i drugima sa srpskom većinom, drugde na Kosovu, da sarađuju u raznim oblastima.

"Ali, moram da vas obavestim da udruženje ili organ, ili zajednica - kako to Srbija želi da nazove, ne može biti izabrani organ i ne može imati izvršna ovlašćenja. To znači da opsežna izvršna lokalna ovlašćenja srpskih opština ne mogu biti preneta na Asocijaciju, jer bi to predstavljalo treći nivo vlasti koji bi mogao da potkopa naš Ustav i unutrašnji poredak", rekao je Tači.

Po kosovskom premijeru, Asocijacija može da uspostavi partnerstvo sa sličnim udruženjima u Srbiji i drugde, a postoji širok spektar funkcija koji bi mogao biti obavljan u Asocijaciji. Tači je rekao da je predlog ovlašćenja Asocijacije predao visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost, Ketrin Ešton.

U saopštenju kosovske vlade navodi se da je Vilijam Berns, zamenik američkog državnog sekretara, rekao da su se SAD obavezale da podrže dijalog kao jedini način rešavanja problema Beograda i Prištine, koji bi olakšao put ka evroatlantskim integracijama.

2024 © - Vesti online