Sreda 27.02.2013.
15:41
Beta

Jovanović: U Srebrenici počinjen užasan masakr

Ministar spoljnih poslova bivše SR Jugoslavije Vladislav Jovanović: Vrlo sam tužan što su Srbi umešani u taj zločin, jer je "poštovanje ratnih zarobljenika bilo u srpskoj tradiciji"
 

Vladislav Jovanović je rekao da je u razgovoru s tužiocima Tribunala 2009. rekao da je "vrlo tužan što su Srbi umešani u taj zločin", zato što je poštovanje ratnih zarobljenika bilo u srpskoj tradiciji.

Na sugestiju tužioca, Jovanović je prihvatio i da je tada rekao da počinioci srebreničkog masakra moraju biti kažnjeni, ali da ne zna da li su taj zločin izvršili uz odobrenje pretpostavljenih - Karadžića i komandanta VRS Ratka Mladića.

Svedok je potvrdio da je slične poglede izložio i 2008. u intervjuu sarajevskom

"Velika Srbija je izmišljen poduhvat"

nedeljniku "Slobodna Bosna", u kojem je izjavio i da mu nije bilo jasno zašto su bosanski Srbi tri i po godine držali Sarajevo u opsadi.

Upitan zašto je onda u izjavi Karadžićevoj odbrani sugerisao da o događajima u Srebrenici nije imao saznanja, Jovanović je odgovorio da je podrobnije o tome saznao kasnije, a da saznanja nije imao 1995, kada je bio predstavnik SRJ u UN.

Jovanović je podsetio i da je muslimanski zvaničnik iz Srebrenice Ibran Mustafić nedavno izjavio da je tadašnji komandant Armije BiH u toj enklavi, Naser Orić "direktno odgovoran za smrt između 500 i 1.000" Muslimana koji su iz Srebrenice kroz šumu pokušali da pobegnu do Tuzle.

"Broj žrtava prenaduvan"

Odgovarajući na Karadžićeva pitanja u dodatnom ispitivanju, Jovanović je rekao da ima utisak "da je broj tih nesrećnika koji su stradali, prenaglašen i prenaduvan".

Jovanović je kazao da mu je tvrdnja da su "Muslimani delimično pobili sami sebe" deluje "manje neverovatno nego pre 18 godina".

2024 © - Vesti online