Ponedeljak 15.02.2010.
09:30
Vestionline

Sneg i led na putevima Srbije

Čišćenje snega na putevima Srbije i dalje traje
 

U Srbiji preovlađuje oblačno vreme, sa slabim do umerenim snegom koji pada skoro na celom području Srbije.


Zbog vejavice i umerenog snega vidljivost je generalno smanjena, posebno preko prevoja i na putevima u planinskim predelima. Sumaglice ima i na području Vojvodine, gde trenutno nema padavina.

Pojačan je vetar na području Timočke i Negotinske krajine koji na prevojima i preko Čestobrodice stvara manje snežne nanose. U planinskim predelima, preko planinskih prevoja i na putevima dugog i trećeg prioriteta, ima 10 centimetara snega i leda na kolovozu.


Beogradske ulice očišćene od snega

 

Glavne ulice u Beogradu su očišćene od snega i prohodne su za saobraćaj, izjavio je dežurni tehničar u "Beograd putu" Slobodan Grujić, dodajući da su očišćene saobraćajnice kojima se kreću vozila Gradskog saobraćajnog preduzeća i "Laste" i da je u toku čišćenje manjih ulica.

 

Prošle noći je za čišćenje snega angažovano više od 100 vozila i utrošeno je oko 156 tona soli, 12 tona kalcijum hlorida i oko 250 tona potrebne mešavine, naveo je Grujić.

 

Po nalogu Gradskog sekretarijata za saobraćaj, kako je kazao, postoji obaveza nadležnih službi da saobraćajnice budu očišćene od snega u roku od 72 časa.

 

 

U "Beograd putu" ukazuju i na moguću poledicu u pojedinim ulicama, zbog čega se vozačima preporučuje oprezna vožnja i poštovanje saobraćajnih propisa.


Zimska oprema je obavezna na celom području Srbije, a na putevima u planinskim predelima Novog Pazara, Nove Varoši, Prijepolja, Ivanjice, Užica, Vranja, Timočke i Negotinske krajine obavezna je upotreba lanaca.

Dodatna opreznost je neophodna na kritičnim deonicama, poput mostova,
nadvožnjaka i preko planinskih prevoja.

Kamionima sa prikolicom i šleperima zabranjen je saobraćaj preko Zlatibora, Kadinjače, Tare, od Valjeva ka Podbukovima, preko Debelog Brda, ka Loznici, preko Crnog Vrha, Rtnja, Popadije, ka Babinom Zubu, na prilazima Kopaoniku, Goču, Goliji, na regionalnim putevima Ivanjice, Sjenice, Nove Varoši i Prijepolja.

Putari upozoravaju na pojavu "udarnih rupa", a vremenske prilike su
uticale i na povećan broj odrona na putevima.

Poseban oprez savetuje se i na Đerdapskoj i Ibarskoj magistrali, kroz Sićevačku, Grdeličku i Drensku klisuru, kao i na svim deonicama koje prolaze kroz useke i klisure. Na graničnim prelazima putnička vozila se zadržavaju od 15 do 30
minuta.

2024 © - Vesti online