Sreda 27.02.2013.
14:47
Beta

EU će Srbiju ocenjivati i vrednovati još po...

Za dalje napredovanje Srbije ka EU važno pitanje Kosova i reformi ali postoji i treći stub koji se tiče političkih i ekonomskih kriterijum..
 

"To su ta tri elementa po kojima će zemlja biti ocenjivana i vrednovana" rekao je Sanino u intervjuu za Novi magazin. Sanino je dodao da Evropska komisija još prikuplja materijal za Izveštaj o napretku koji će predstaviti 16. aprila i da je sada teško predvideti kakvu će preporuku donet.

"Jedan od najvažnijih elemenata će biti nastavak dijaloga Beograda i Prištine 4. marta, ali je važno završiti posao u oblasti pravosuđa, reforme sudstva, borbe protiv korupcije, reforme javne uprave, ostvariti visok nivo u borbi protiv diskriminacije i poštovanju prava manjina", naveo je Sanino.

Na pitanje može li Srbija računati na uslovni datum ili vremenski okvir kojim bi EU podržala njene napore ako u junu ne dobije datum za početak pregovora, Sanino je naglasio da ne bio govorio o rezervnim varijantama:

"Na odličnom ste putu za plan A, dobijanje datuma za otvaranje pregovora i da ih započnete", rekao je Sanino i ocenio da je nova vlada Srbije ozbiljno posvećena evrointegracijama da je ozbiljan posao urađen i da je važno što su i predsdstavnici opozicije uključeni.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izrazio je nadu da će Srbija nakon predstojećeg izveštaja Evropske komisije dobiti datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

"EU spremila novi paket pomoći"

Povodom završetka programa pomoći opštinama i gradovima u Srbiji u koji je EU u protekle tri godine uložila 13 miliona evra, Vensan Dežer je rekao da će Unija nastaviti da pomaže lokalne samouprave i da je spremila novi paket pomoći vredan šest miliona evra od kojih 4,5 miliona je planiran za izgradnju infrastrukture.

2024 © - Vesti online