Sreda 27.02.2013.
14:24
Alo

Srbi jedu mutant meso?

Foto: Ilustracija
 

Prema podacima do kojih je došao Nikola Aleksić, predsednik Ekološkog pokreta Novi Sad, u Srbiju je u proteklih pet godina, uvezeno čak 40.013.073 kilograma mesa, za koje nadležne službe nisu izvršile kontrolu da li se u ishrani te stoke koristila GMO.

Ministarstvo poljoprivrede ćuti

Iz Ministarstva poljoprivrde juče nismo dobili odgovor na pitanje da li se prilikom uvoza mesa u Srbiju kontroliše da li ono dolazi od stoke koja je hranjena modifikovanom hranom. Takođe smo ostali bez odgovora na osnovu čega građani mogu da budu sigurni da jedu hranu bez GMO, te da li raspolažu podacima da se takva hrana nalazi na tržištu Srbije.

To je, nedavno potvrdila i Ivana Dulić-Marković, bivša ministarka za poljoprivredu. Iako je za vreme njenog mandata u Srbiju uvezeno na desetine hiljada tona modifikovane sojine sačme, ona je pre nekoliko dana u emisiji na B92 izjavila kako Srbi već jedu meso iz zemalja koje dozvoljavaju upotrebu GMO u ishrani stoke.


Glavni problem, kako ističe Aleksić, je to što se prilikom uvoza meso ne kontroliše.

- Zoran Mićović, direktor Uprave za veterinu, rekao mi je da naše službe ne ispituju da li je stoka čije se meso uvozi hranjena GMO, već da se kontrola vrši u zemlji porekla. Bez naše kontrole tih namirnica, nema načina da znamo sa sigurnošću kakvo meso je uvezeno.

Pogotovo što dobar deo zemalja iz kojih uvozimo meso nisu zakonski zabranile prizvodnju GMO. Dodatni problem jeste i u tome što velike multinacionalne kompanije ne dozvoljavaju da na deklaracijama proizvoda koji sadrže sirovine od genetski modifikovanih biljaka i životinja stoji upozorenje potrošačima da taj proizvod sadrži GMO - kaže Aleksić.

S njim se slaže i Miroslav Stojišić, bivši republički veterinarski inspektor, koji tvrdi da u Srbiji ne postoji kontrola mesa i mesnih prerađevina.


- Problem je u tome što mi uvozimo hranu na poverenje. Tako nešto nikako ne može da se radi. Pogledajte samo kakvi sve skandali sa hranom izbijaju i u mnogo razvijenijim zemljama EU, upravo zbog toga što se veruje deklaracijama. Za sve je kriv nedostatak sistema kontrole. Naši pravilnici su rađeni tako da se u ljudskoj ishrani nalaze sastojci koje u EU nisu dobri ni za kućne ljubimce- upozorava Stojišić.

Izaziva neplodnost

Pre tri godine, Američka akademija za medicinu životne sredine, pozvala je lekare da edukuju javnost da u ishrani izbegavaju GMO hranu kad god je to moguće, jer su „dugoročna nezavisna istraživanja na životinjama ukazala na ozbiljne zdravstvene rizike povezane s GMO hranom, uključujući neplodnost, imunološke probleme, ubrzano starenje, probleme regulisanja insulina, promene u većini organa za varenje.

2024 © - Vesti online