Utorak 26.02.2013.
21:10
Beta

Benedikt postaje počasni papa

Odlazi jer želi da se posveti molitvi: Papa Benedikt XVI
 


 

Uz novu titulu, papa će moći da i dalje nosi papsku odoru bele boje, ali ne i crvene cipele, objavio je danas Vatikan, dok ima zabrinutosti zbog mogućeg sukoba budućeg, "vladajućeg" pape i počasnog, Bendikta.


Titula za Benedikta i njegovo buduće odevanje su krupna tema od pre dve nedelje kada je on iznenadio svet najavom da će poslednjeg dana februara, u četvrtak, podneti ostavku kao prvi papa koji to čini u poslednjih 600 godina. Portparol Vatikana, sveštenik Federiko Lombardi, rekao je da je Benedikt sam doneo danas objavljenu odluku, mada se o njoj savetovao s kardinalima.
 

Benedikt je jasno poručio da se povlači u miran život molitve i meditacije "skriven od sveta", međutim, u maloj državi-gradu, on će i dalje biti veoma prisutan jer je njegov novi dom odmah uz ulaz u Radio Vatikan, s divnim pogledom na kupolu glavne crkve, bazilike Svetog Petra.
 

Prvi sastanak svih 115 kardinala mlađih od 80 godina o tome ko će biti novi papa, mogao bi se održati već u ponedeljak u Rimu, ali to će se znati tek kada zvaničan poziv bude poslat u petak.  Lombardi je danas rekao i kako Benedikt provodi poslednjih 48 sati kao papa: danas se pakuje, odabira dokumenata za arhiviranje i izdvaja lične papire koje će zadržati.
 

U sredu, Benedikt će održati poslednju javnu audijenciju na Trgu Svetog Petra, za šta je zatraženo 50.000 ulaznica. U četvrtak ujutro, papa se sastaje sa svojim kardinalima i popodne, u 17.00 sati, helikopterom putuje u Kastel Gandolfo, rezidenciju pape južno od Rima. Tamo će s balkona pozdraviti parohijane što će biti njegov poslednji javni čin kao pape.
 

A u četvrtak u 20.00 sati, tačno u minut kada njegov odlazak u penziju postane zvaničan, švajcarska garda povućiće se s ulaza u palatu Kastel Gandolfo, te će se tako završiti njen zadatak zaštite poglavara katoličke crkve.  Benediktovu ličnu bezbednost čuvaće policija Vatikana, rekao je Lombardi.

2024 © - Vesti online