Utorak 26.02.2013.
19:29
Beta

Datum čeka dogovor Beograda i Prištine?

Za Evropsku uniju ključan dogovor o severu Kosmeta
 

U intervjuu za italijansku agenciju Nova, Kacin je rekao da je Beograd učinio mnogo da ispuni zadate kriterijume i da je, bez ozbira na ozbiljne sumnje koje dolaze iz Nemačke, i dalje optimista po pitanju mogućnosti da Srbija u junu dobije datum.
 

"Ključni uslov je normalizacija odnosa sa Prištinom, oblast u kojoj smo videli značajan progres. Uveren sam da će Komisija u izveštaju, kao i članice EU, pa i Nemačka, prepoznati napore koje Srbija čini", kazao je Kacin i dodao da Nemačka direktno nadgleda implementaciju dogovora preko Kfora.
 

Upitan da li neuspeh u petoj rundi dijaloga može da ugrozi početak pretpristupnih pregovora Srbije sa EU, Kacin je podseto da je pitanje severa najosetljivije u dijalogu i da niko ne očekuje da ono bude rešeno na prvom susretu.
 

"Veoma je važno to što se Pristina složila sa zajednicom srpskih opština. Nadam se da će premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači postići sveobuhvatno rešenje za sever u naredne dve runde dijaloga", kazao je Kacin.
 

"Istorijski dogovor je nadohvat ruke i siguran sam da će Dačić i Tači iskoristiti tu priliku", kazao je Kacin.
 

Izbori u Nemačkoj, prema Kacinovim ocenama ne mogu imati direktni uticaj na odluku o datumu koji Srbija očekuje.
 

"Domaća politička dešavanja nikad ne bi trebalo da utiču na procese na nivou EU...Proširenje je u najboljem političkom i ekonomskom interesu unije, uz istovremeno ispunjavanje striktnih uslova", kazao je Kacin.
 

Upitan da li smatra da EU zbog nacionalizma, korupcije i političke nestabilnosti u Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini i Kosovu posustaje u ideji uključenja zapadnog Balkana u EU, Kacin je odgovorio da ne deli takvo mišljenje i da će njegov stav potvrditi Hrvatska.
 

Kacin je dodao da se nada da će uspesi Hrvatske, Crne Gore i Srbije motivisati ostale zemlje zapadnog Balkana da izađu iz šah mat pozicije.

2024 © - Vesti online