Utorak 26.02.2013.
10:38
B92

Prestajemo da se grejemo na struju?

Foto: Arhiva
 

Struja je svugde najskuplji energent, malo gde se u Evropi domaćinstva greju na električnu energiju, pa tako mora biti i u Srbiji i tako će verovatno i biti, ali je skoro izvesno da se cene neće podizati tokom zime a mnoga domaćinstva ostvljeni da se smrzavaju jer alternativu nemaju .

Upravo je zbog toga odleženo i usvajanje novog tarifnog sistema a time i poskupljenje.

Priča o skoku cene struje se, naravno, nastavlja, a i dalje će se nagađati kada će se on tačno desiti i koliko će u procentima i novcu precizno, iznositi. Naime, najavljeno je, a to je više puta ponovila i ministarka energetike Zorana Mihajlović, da će struja biti skuplja od 10 do 12 posto i da će kilovat poskupeti, najverovatnije, u aprilu. Ipak, da bi struja poskupela, treba da se ispuni nekoliko uslova – da se u okviru "Elektroprivrede Srbije" osnuje zavisno preduzeće koje će biti zaduženo za javno snabdevanje, donese novi tarifni sistem, kao i odluka o socijalnim kartama za korišćenje energije.

To poslednje je urađeno krajem prošle nedelje jer je Vlada Srbije donela uredbu kojom se propisuju kriterijumi, način zaštite, uslovi, rokovi i postupak za utvrđivanje statusa energetski zaštićenog kupca, ali prva dva još nisu. Da li će, pokazaće naredni dani, ali treba reći da vremena nema mnogo jer je do aprila ostalo nešto više od mesec dana, a nove cene trebalo bi da budu poznate do 15. marta jer se mora ispoštovati obaveza da potrošači 15 dana pre promene cene budu obavešteni o tome..

2024 © - Vesti online