Utorak 26.02.2013.
05:51
Mondo, RTS

Italija: Levica pobedila, komičar Grilo zvezda izbora

Levica odnela ubedljivu pobedu, Berluskoni poražen
 

Iako je prema izlaznim anketama Koalicija levog centra Pjera Luiđija Berzanija vodila u donjem domu, dok je u Senatu u prednosti bila desničarska koalicija Silvija Berluskonija, posle prebrojanih dve trećine glasova, jasno je da levičari vode u oba doma parlamenta. Ipak, za najvećeg pobednika izbora smatra se komičar Bepe Grilo (63) koji je sa svojim Pokretom "Pet zvezdica" osvojio oko četvrtinu glasova, što su njegove pristalice u rodnoj Đenovi slavile uz besplatno pivo u lokalnom kafiću.

Poražen iz ovih izbora izlazi sadašnji premijer Mario Monti jer Italijani očigledno nisu imali razumevanja za njegove reforme. Prema saopštenju, nakon prebrojanih listića sa više od dve trećine birališta, levičari su osvojili 32,31 odsto glasova za Senat, a Berluskoni 29,94 odsto. Komičar Bepe Grilo i njegov "Pokret pet zvezda" ima 23,89 odsto glasova u senatu, a odlazeći premijer Mario Monti 9,18.

Kada je reč o donjem domu, Berzani ima 31,62 odsto glasova, Berluskoni 27,02, Pokret pet zvezda 25,59, a Monti 10,45 posto glasova birača. Odluke koje se na izborima donesu mogle da imaju veliki uticaj na to da li Evropa može odlučno da se suprotstavi finansijskoj krizi koja se njom širi.

Glavno pitanje koje će se rešiti na ovim izborima, koji bi mogli da oblikuju budućnost jedne od najvećih evropskih privreda, jeste da li će Italija zadržati kurs bolnih ekonomskih reformi ili će se vratiti staroj navici rasipništva i inertnosti, ocenjuje agencija Frans pres.

Italija je evropska zemlja sa najviše promena vlada od 1946. godine, kada je ukinuta monarhija i proglašena republika. Aktuelni premijer Mario Monti je 39. premijer i vodi 61. vladu, odnosno kabinet. Italijanske vlade trajale su u proseku nešto duže od 13 meseci, prenosi RTS.

2024 © - Vesti online