Ponedeljak 25.02.2013.
20:48
rts rs

Kako se boriti protiv aflatoksina?

 Na 12 farmi stala proizvodnja

Ministarstvo poljoprivrede saopštava da će Vladi predložiti da se farmama koje su isključene iz otkupnih linija podeli kukuruz iz robnih rezervi i to 300 kilograma po grlu muzne krave, kao i odgovarajuća količina zeolita koji se dodaje u stočnu hranu.

Inače, specifična struktura kristalne rešetke minerala zeolita omogućava njihovu upotrebu kao mineralnog sunđera koji skuplja sve otrove u organizmu, vezuje ih za sebe i s fekalijama izbacuje napolje, ne ostavljajući za sobom nikakve hemijske zaostatke.

Ministarstvo će predložiti i da mlekare preuzmu sve mleko sa farmi, bez obzira na kvalitet, a da ono koje ne odgovara propisima predaju na uklanjanje predviđeno zakonom.

Predlog je i da se farmerima koji proizvode zdravo mleko podeli kukuruz iz robnih rezervi, kao i da se farmerima prizna pravo na premije po predatom litru mleka, bilo da ide u proizvodnju ili se uklanja.

U Ministarstvu poljoprivrede nema odgovora na pitanje da li su inspektori našli sumnjivo mleko u prodaji i da li je zbog toga neko kažnjen.

U Udruženju potrošača trgovcima zameraju što u radnjama nisu istakli spiskove sumnjivog mleka i onog za koje su analize pokazale da je ispravno. A ako ste slučajno kupili veće količine mleka sa spiska Ministarstva poljoprivrede imate pravo da ga vratite.

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Beograda kaže da kupci zakonu imaju pravo da vrate prodavcu, a da on njima vrati novac.

Mleko nastavlja da potresa i region. Proizvođači mleka u istočnoj Hrvatskoj, traže da se proglasi elementarna nepogoda i potpunu nadoknadu štete. Makedonci još nisu utvrdili da li na njihovom tržištu ima mleka s previše aflatoksina, ali su, preventivno, stopirali uvoz žitarica iz Srbije.

2024 © - Vesti online