Ponedeljak 25.02.2013.
17:03
Beta

"Pritisak na sve što je vojvođansko"

Ilustracija: Kome smeta sve što je vojvođansko
 

"Ovo je jos jedan vid pritisaka i napada na sve sto u svom nazivu sadrzi vojvođansko. Za nas i za sve ostale partije u Srbiji je proces preregistracije zavrsen 2010. godine po pravilima koja su vazila za sve tadasnje politicke organizacije", navodi se u saopštenju Vojvođanske partije.

Dodaje se da ta stranka neće komentarisati navode osoba koje prave spiskove za likvidaciju i raspiruju nacionalnu, versku i rasnu mržnju. Organizacija SNP Naši optužila je danas Vojvođansku partiju da je falsifikovala potpise za osnivanje 2010. godine i da joj je u tome pomogla stranka G17 plus.

"Vojvođanskoj partiji je u tom kriminalu pomogao njihov tadašnji koalicioni partner G17 plus. Vojvođanska partija je osnovana u okviru projekta Ujedinjeni regioni Srbije (URS), a G17 plus im je pomogao da se registruju u aprilu 2010. godine, kako bi ta stranka postala deo URS-a", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je G17 Plus bez znanja svojih članova "falsifikovala" njihove potpise i "prepisala" ih u Vojvođansku partiju. SNP Naši su zatražili od nadležnih da zabrane Vojvođansku partiju koja se u svom programu zalaže da Vojvodina bude republika u sastavu složene države Srbije.

Republičko tužilaštvo je od Ustavnog suda Srbije ranije zatražilo zabranu SNP Naši, ali je Ustavni sud odbio tu inicijativu. Nedavno je predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije Vladimir Cvijan rekao da postoje "nove okolnosti" zbog kojih je moguće ponovo pokrenuti inicijativu za zabranu SNP Naši, organizaciju koju mediji često karakterišu kao "ultradesničarsku", "ekstremističku" i "klerofašističku".

2024 © - Vesti online