Ponedeljak 25.02.2013.
19:06
Beta

"Očekujem da se reši ubistvo gardista"

Porodice očekuju rasvetljenje ubistva gardista
 

"Očekujemo da će tužilaštvo posle skoro dve godine postupiti po nekim od naših zahteva, ali i samo preduzeti inicijativu i prvenstveno ispitati javno iznete navode o licima koja su mogla biti neposredni izvršioci ubistva i o vezama organizovanog kriminala i delova vojnih službi", rekao je Savić za agenciju Beta.

Savić je dodao da su zastupnici porodica stradalih gardista podneli krivične prijave sa zahtevom za sprovođenje istraga protiv oficira koji nisu preduzimali mere za zaštitu vojne jedinice, kao i protiv predstavnika takozvane vojne istrage zbog zloupotrebe položaja, nesavesnog rada i "kršenja zakona od strane sudije i tužilaca".

"Sada ćemo prvo da vidimo da li su neka od tih krivičnih dela zastarela", rekao je Savić.

Savić je naveo da je odluka Ustavnog suda Srbije kojom je utvrđeno da je porodicama stradalih gardista povređeno pravo na pravično suđenje veliki podstrek državnim organima da pronađu i kazne ubice Jakovljevića i Milovanovića. Advokat je dodao da u tekstu ustavne žalbe stoji i nalog tužilaštvu i sudu da u najkraćem roku okončaju te postupke.

"Pošto se odluka Ustavnog suda zasniva i na praksi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, koja nalaže da se srodnicima prizna pravo na delotvornu i efkikasnu istragu posle ubistava, očekujemo brzo i efikasno delovanje tužilaštva", rekao je Savić.

Savić je u jučerašnjem saopštenju naveo da je Ustavni sud naložio nadležim organima da postupaju po zahtevima za sprovođenje istrage protiv sudije i veštaka koji su, kako smatraju advokati, skrivali istinu i ometali istragu. Vojnici Gardijske brigade Vojske SCG Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović stradali su na straži kod vojnog objekta Karaš u Topčideru, u Beogradu, 5. oktobra 2004. godine.

Vojna istražna komisija je zaključila da je reč o ubistvu i samoubistvu, dok je državna komisija navela da je gardiste ubila treća osoba.

2024 © - Vesti online