Ponedeljak 25.02.2013.
18:05
Beta

Hrvatska uz Srbiju na putu ka EU

Hrvatska tvrdi da će Srbija dobiti datum pre ili kasnije

"Datum ćete dobiti pre ili kasnije i niko u Briselu ne spori da će Srbija jednog dana biti članica. Put je težak i zahtevan, ali na kraju je velika nagrada", rekao je Drobnjak novinarima u Skupštini Srbije posle tribine posvećene iskustvima Hrvatske prilikom ulasku u EU.

Drobnjak je ocenio da je Srbija u prednosti u odnosu na Hrvatsku kad je bila na početku pregovora, jer jasno zna šta je čeka.

"Hrvatski pregovori su se vodili po zaoštrenijim pravilima nego pre nas, a vi sad imate jasniju sliku", rekao je Drobnjak i dodao da će se pregovori Srbije odvijati u situaciji kad će jedna od država članica, a to je Hrvatska, biti veliki prijatelj Srbije u pregovorima. Drobnjak je izrazio ubeđenje da će Srbija uspešno krenuti u pregovore.

Pomoćnik ministarke spoljnih poslova Hrvatske Hrvoje Marušić rekao je da mu je drago što je u Beogradu i da se predstavnici Hrvatske rado odazvali pozivu da podele svoja iskustva u, kako je rekao, mukotrpnim i dugotrajnim pregovorima sa Evropskom unijom.

"Hrvatska je na strani Srbije u ovoj priči, želi evropsku Srbiju. Hrvatska želi evropski region i nada se da je ovo prvi korak na zajedničkom poslu ubrzavanja evropskih integracija", rekao je Marušić.

Direktor Kancelarije vlade Srbije za evropske integracije Milan Pajević zahvalio je kolegama iz Hrvatske što su odvojili vreme da prenesu svoje znanje i iskustvo na, kako je rekao, radno operativnom nivou za koji je Srbija zainteresovana. On je kazao da se Srbija priprema da što temeljnije uđe u proces pregovora sa Evropskom unijom.

2024 © - Vesti online