Ponedeljak 25.02.2013.
16:09
Beta

Od septembra kompletna nastava na bosanskom

Po zakonskoj obavezi, Zavod za udžbenike će do 1. septembra ove godine štampati udžbenike opšteobrazovnih predmeta na bosanskom: Džudžević
 

Džudžević je rekao da je izdavačka kuća "Klet" jedina u svoj plan i program uvrstila izdavanje udžbenika za bošnjački jezik, istoriju i kulturu, dok će po zakonskoj obavezi Zavod za udžbenike do 1. septembra ove godine štampati udžbenike opšteobrazovnih predmeta na bosanskom.

"Počeli smo oglednu nastavu, pa će 40 vaspitača i nastavnika u 16 odeljenja u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju dodatnim sugestijama otkloniti eventualne nedostatke u odvijanju nastave", rekao je Džudžević i ocenio da odvajanje nastave po jezičkoj i nacionalnoj pripadnosti ne vodi u podele među decom i roditeljima.

"Sagledali smo sve dimenzije, i kad su manjine u pitanju postoji problem getoizacije

Matemetiku i geografiju prevode na bosanski

kojoj su zbog jezičke barijere izložene mađarska i rumunska manjina, ili asimilacije kojoj su izloženi Hrvati i Bošnjaci", kazao je predsednik BNV-a.

Džudžević je dodao da će, s obzirom da između srpskog, hrvatskog i bosanskog ne postoji ta jezička barijera, deca iz manjinskih zajednica koja završe školu na svom jeziku više poštovati većinski narod i jezik u Srbiji.

2024 © - Vesti online