Ponedeljak 25.02.2013.
00:04
RTS

Ugrožene narodne kuhinje na Kosmetu

Nekih nmirnica i ima, ali količine brašna dovoljne su samo za još desetak dana... (Foto: Arhiva)
 


Centralni magacin za šest narodnih kuhinja koje rade pod okriljem Eparhije raško-prizrenske sve je prazniji, a najmanje ima brašna.


Svetlana Stević iz organizacije "Majka devet Jugovića" kaže da postoji strah kod korisnika da će ostati bez hleba i ostalih prehrambenih proizvoda, ne samo u opštini Novo Brdo već i u svih šest narodnih kuhinja za 2.000 korisnika. Količine brašna dovoljne su za hleb samo do prve nedelje marta.


"Što se ostalih namirnica tiče, mi toga imamo, manje ima ulja, brašno je ključni problem u našem radu", kaže Svetlana Stević.


Najviše korisnika narodnih kuhinja je u Opštini Novo Brdo. U porodici Milić, petoro dece. Leposava Milić iz sela Prekovce kaže da će biti teško ako kuhinja prestane da radi, jer su im primanja minimalna.


Da bi nestašicu namirnica ublažili, u organizaciji "Majka devet Jugovića" odlučili su da na crkvenom i imanju koje zakupljuju pokrenu poljoprivrednu proizvodnju. Mehanizaciju su kupili ili dobili preko donacija.


Miladin Kostić iz organizacije "Majka devet Jugovića" kaže da su zasejali osam hektara pšenice, dva hektara krompira, luka, šargarepe i da time pokušavaju da nadomeste nedostatak u osnovnim namirnicama.


Prošle godine značajna sredstva, više od devet miliona dinara, narodne kuhinje dobile su zahvaljujući televizijskom oglasu za pomoć, koji se od januara ne emituje.

2024 © - Vesti online