Nedelja 24.02.2013.
21:19
J. L. Petković - Vesti

Halbauer: Kfor na vezi sa srpskom vojskom

Komandant KFOR-a general Folker Halbauer

-Moramo paziti da javne izjave sa vatrenim rečnikom po skupovima ili događajima vode pogoršanju i zaoštravanju stanja. Moramo pokušavati da situaciju zadržimo u određenoj ravnoteži, a ne da pozivamo ljude na dalje proteste. Ovo ne važi samo za severnu Mitrovicu, nego, ako mi dozvolite da navedem drugi primer, tu su i događaji, koje smo tokom proteklih dana videli oko manastira u Dečanima, kazao je Halbauer.

Nemački general je pozitivno ocenio saradnju sa Vojskom Srbije na osnovu tehničkog sporazuma iz 1999. godine, koja se, kako je rekao, “odvija na različitim nivoima i veoma je intezivna”.

- Ova saradnja se ogleda, s jedne strane, preko ličnih susreta sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije. Sa njim se se već sreo jednom i imali smo nekoliko telefonskih razgovora. Zasniva se i na radu koordinacione grupe, koja se sastaje na mesečnom nivou. S druge strane, imamo tesnu saradnju i na nižim nivoima. Ta saradnja u osnovi sledi dva cilja: prvo, da probleme koji mogu nastati prilikom povređivanja administrativne linije rešimo na profesionalan način, u zajedničkom dogovoru, na primer ako helikopter NATO-a preleti administrativnu liniju i drugo, kroz stalnu zajedničku komunikaciju, za šta imamo otvorenu telefonsku, tzv. “hotline” liniju između Vojske Srbije i KFOR-a. Mi ćemo, kao KFOR, nastaviti i dalje sa tom saradnjom, jer je važno da imamo razmenu informacija o trenutnoj bezbednosnoj

Pantić: Na Kosovu nema srpske policije

situaciji. Ovu intenzivnu i poverljivu saradnju koju imamo sa Vojskom Srbije negujemo i sa ostalim zemljama u regiji, rekao je komandant KFOR-a u emisiji Slobodno srpski.

Prvi čovek međunarodne vojne misije na Kosovu, odbio je da komentariše kakvu bi ulogu trebalo da ima KFOR u novom planu za sever Vlade Kosova, objasnivši da će “KFOR i dalje ostati dosledan svojoj misiji”.

Komentarišući izjave pojedinih predstavnika vlasti u Prištini da “KFOR na severu nije dovoljno uporan”, kao i ocene pojedinih srpskih lidera koji tu misiju nazivaju i “okupatorskom” vojskom, Halbaur je kazao da je KFOR nepristrasan u svojoj misiji osiguranja bezbednog i stabilnog okruženja:

- Međutim, biti nepristrasan, ne znači automatski biti neutralan. Biti neutralan značilo bi da ja kao KFOR posmatrao sve događaje koji se dešavaju na Kosovu sasvim pasivno, dakle kao gledalac. To naravno ne ide tako, jer mi imamo misiju i mi smo zaduženi da je sprovodimo. S toga uvek, kada konstatujemo neku pretnju ili opasnost KFOR mora da deluje i to je moja dužnost. To što se pod neutralnošću podrazumeva je da se mi kao KFOR ne stavimo politički na bilo koju stranu.

Vojska Kosova?

O najavama ministra Agima Čekua da će ove godine Kosovske bezbednosne snage ove godine prerasti u Vojsku Kosova, Halbauer rekao da se u Savetu NATO-a u Briselu trenutno razmatra da li se može proglasiti postignuta puna operativna sposobnost KBS-a.

- Ako se to službeno desi, onda će KBS i službeno, preko, s moje strane opisanog mandata, postići punu operativnu sposobnost, precizirao je Halbauer i dodao da bi takva organizacija trebalo da ima odgovorajuću multietničku strukturu, uz učešće Srba i drugih manjinskih zajednica, ne samo na nižim, nego i na visokim položajima, jer od toga zavisi stepen poverenja koliko će biti prihvatljiva na čitavoj teritoriji Kosova.

2024 © - Vesti online