Nedelja 24.02.2013.
03:34
Beta

Nemačka: A za siromašne - konjsko meso za džabe

Dirk Nibel: Ne možemo tek tako da bacimo hranu obogaćenu konjetinom
 


Ideju da se meso u gotovoj hrani, koje je bilo obeleženo kao "goveđe" umesto kao "konjsko" podeli siromašnima podržali su i pojedini sveštenici, dok je opozicija u Nemačkoj protiv, uz ocenu da bi to moglo da se tumači kao uvreda za siromašne ljude.


"Ne možemo tek tako da bacimo tu hranu", rekao je ministar Nibel, a prenosi BBC.


Ministarstvo za prava potrošača u Nemačkoj u petak je saopštilo da su tragovi konjskog mesa pronađeni u 67 od 830 testiranih proizvoda.


Tri vodeća proizvođača i distributera hrane u Francuskoj Karfur, Findus i Entermarše dogovorila su prethodnih dana da u pripremljenim jelima ubuduće koriste samo francusku govedinu.


U međuvremenu, u Italiji je do sada pronađeno šest tona mlevenog mesa u kojem je u manjoj ili većoj meri prisutno konjsko meso i oko 2,400 pakovanja bolonjeze sosa za lazanje. Slična situacija je i u drugim evropskim zemljama.


Nemački ministar kaže da bi bilo neodgovorno baciti svu tu hranu, jer ona nije pokvarena. Slično misli i sveštenik Evangelističke crkve u Nemačkoj Bernhard Flemberg.


"Bacanje hrane koja bi mogla da se konzumira bez ikakvog rizika bilo bi jednako loše kao i pogrešno etiketiranje proizvoda i ne može biti rešenje za ovu situaciju", rekao je Flemberg.

2024 © - Vesti online