Subota 23.02.2013.
19:06
Beta

Sledeće nedelje na rafovima zdravo mleko

Ministar poljoprivrede Goran Knežević
 

"Za koji dan biće gotove analize kukuruza u skladištima Direkcije za robne rezerve, i tada ćemo sa izvesnošću znati kolike su količine kukuruza koje nisu zaražene.

Nameravamo da sav taj kukuruz podelimo farmama kako bismo u najkraćem mogućem roku otklonili bilo kakve sumnje u prisustvo aflatoksina", rekao je Knežević prilikom uzorkovanja stočne hrane u Fabrici stočne hrane "Jabuka".

Dodao je da će od ponedeljka početi nabavka supstanci pomoću kojih će sav toksin, ako postoji, biti izlučen iz organizama životinja kako bi se najdalje za nedelju dana na tržištu pojavilo potpuno zdravo mleko.

"Uveren sam da je ovo kampanja nekih lobija čiji je cilj da se naša stočna hrana povuče s tržišta kako bi se uvozila jeftinija u kojoj ima genetski modifikovanih organizama", ponovio je ministar. Naveo je kako postoji još jedan lobi sastavljen od domaćih proizvodjača monopolista koji koriste situaciju da bi istisnuli konkurenciju.

Narednih dana biće završene analize kvaliteta stočne hrane svih 76 velikih srpskih proizvođača stočne hrane, i ukoliko se utvrdi da je ona dobra, biće i dalje ispuručivana farmama, dodao je ministar. On je pojasnio da su zbog toga što je analiza jednog istog mleka u dve domaće laboratorije dala različite rezultate uzorci poslati u Holandiju u jedinu referentnu laboratoriju u Evropi.

Dodao je da će mleko u zavisnosti od rezutltata te superanalize biti ili vraćeno u prodaju ili uništeno.

2024 © - Vesti online