Subota 23.02.2013.
16:41
RTS

Al Dahra: Srpski lideri znaju gde žele da budu za 20 godina

Foto: Arhiva
 

Zahvaljujući nafti, Ujedinjeni Arapski Emirati su među 30 najbogatijih država u svetu. Grad Alreji je oaza, 160 kilometara južno od Abu Dabija, a podno najviše planine u Emiratima.

Međutim, i tu, kao i drugim mestima, svaka biljka ponaosob se navodnjava. Leti, temperature su preko 50 stepeni i povrće može da se gaji samo u plastenicima, odnosno zelenim kućama.

Menadžer plastenika "Al Dahra" u Alreji Mahmud Leit se žali da vode nema, pa je zato, kaže, vrednija od zlata.

"Ovde u 185 plastenika, navodnjavamo povrće tako što se voda propušta kroz zemlju, jedan deo se skuplja u kolektor kako bi se opet ta ista voda iskoristila", objašnjava Leit.

U Emiratima se odavno radi na strategiji koja će omogućiti dovoljne količine hrane u svakom trenutku. Za to je, kako kažu, odgovorna kompanija "Al Dahra".

Potpredsednik kompanije "Al Dahra" Kadim Aldarei kaže da su srećni, jer imaju lidere koji znaju gde žele da budu kroz dve decenije.

Time dolazimo i do pitanja: Zašto bi neko ko ima milijarde dolara profita, izabrao da investira u srpsku poljoprivredu? Sem očigledno bliskih odnosa na zvaničnom nivou, presudila je lokacija i naravno, priroda.

"Srbija je bogata prirodnim resursima - vodom i zemljom. Naš tehnički tim, koji je posetio Srbiju prošlog meseca, već ima ideje kako da poboljša kvalitet zemlje. Želimo partnerstvo sa srpskim poljoprivrednicima, jer samo na taj nacin može da se unapredi poljoprivreda", objašnjava Kadim Aldarei.

Emiraćani itekako su svesni da su njihovi prirodni resursi ograničeni, pre svih nafta, i zato u svemu donose dugoročne strategije.

2024 © - Vesti online