Subota 23.02.2013.
14:08
Beta

Proizvođači: Političke ujdurme vode pokolju stoke

Farma krava (foto: ilustracija)
 

"Mleko može da se pije bez bojazni za zdravlje i mi ga pijemo i dajemo našoj deci, ali ođednom smo se našli u noćnoj mori u kojoj se političari naslađuju našom mukom. Izgleda da je koncept da se pokolje ovo malo stoke i da je građani pojedu kroz paštete, a da onda pijemo zdravo mleko iz Nemačke i Austrije", rekla je predsednica
Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski na konferenciji za novinare u Beogradu.

Rešiti problem što pre

Predsednik Skupštine Asocijacije Dejan Trajković rekao je da će posledice "političke ujdurme" biti masovni pokolj stoke, jer je broj krava pao sa milion na 400.000, a da će posle "afere aflatoksin" spasti na najviše 200.000.

"Ovo je politička igra raznoraznih trgovačkih lobista i uvoznika. Pozivamo Ministarstvo poljoprivede da počne rešavanje problema poljoprivede isplatom dugova stočarima, a Vladu Srbije i pokrajinski sekretarijat da donesu mere za podsticaj stočarstva, a ne da ga upropaste. Problem je što mi nemamo državu koja će zaštiti proizvođače i građane", rekao je Trajković. On je podsetio da je u Srbiji do 2010. godine dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku bio 0,5 mikrograma po kilogramu, a onda je smanjen na 0,05, i dodao da je mleko u Srbiji isto u poslednjih 50 godina. "Mi kao trujemo, mleko je kancerogeno... takve optužbe su bruka i sramota. Možda je bolje da pređemo na koka kolu i viski i pušimo cigarete u vazdušnoj banji Pančevo", rekao je Trajković. Vojvođanski proizvođači mleka su na pitanje zašto nisu ranije reagovali odgovorili da su bili "zgranuti kampanjom van pameti i stampedom stručnjaka" koje ranije niko nije video. Asocijacija proizvođača mleka Vojvodine ima 3.500 članova.

Ona je navela da je somborska mlekara od jutros zbog smanjene prodaje počela da otkupljuje svega polovinu proizvedenog mleka od proizvođača i ocenila da se slični potezi mogu očekivati i od drugih mlekara.

Sanja Bugarski je rekla da je problem lako rešiti dodavanjem stočnoj hrani fiksatora koji za četiri dana (96 sati) potpuno uklanja aflatoskin iz kravljeg mleka i mesa.

"Najveću krivicu snose Ministarstvo poljoprivrede, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i Zavod za zaštitu bilja koji nije uradio ništa. Ne pomažu nam, nego samo znaju da nam šalju inspekcije da nas kažnjavaju, a instituti i službe dolaze sa
fakturama u ruci", rekla je Sanja Bugarski.

Istakla je da su krivi i veterinarski instituti, regionalne savetodavne služzbe, poljoprivredni fakulteti, veterinarski inspektori i veterinarska komora, za koju je rekla da je "totalno pala na ispitu".

"Političare narod plaća da rade nešto, ali sigurno ne da unose paniku među stanovništvo", rekla je Sanja Bugarski. Ona je navela da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nema odgovarajuću laboratoriju, koja košta dva miliona evra, i navela da
je to tako jer odgovara interesima velikih mlekara.

"Novom ministru (Goranu Kneževiću) je samo u predizbornoj kampanji bilo važno kako će procvetati stočarstvo. Nikada nas nisu slušali ni oni pre, a ni ovi sada, jer svi su oni tu samo zbog sebe, a ne zbog nas", rekla je Sanja Bugarski.

Navela je da u bademima, lešnicima i pistaćima ima i do 20 puta više aflatoksina nego u mleku, ali da o tome niko ne govori.

Zamenik predsednika Asocijacije Josip Dulić rekao je da su nadležni državni organi, koji "žive na grbači" građana i proizvođača mleka, mesecima ćutali o aflatoksinu i zatražio njihovu materijalnu i moralnu odgovornost.

2024 © - Vesti online