Subota 23.02.2013.
06:43
Danas

Knežević: Vučić me nije prozvao

Zdravlje na usta ulazi: Ministar Goran Knežević
 


On, međutim, navodi da će nadležni organi utvrditi odgovornost svih aktera “mlečne afere“ i da će krivci biti kažnjeni. Objašnjava i da će se o njegovom radu izjašnjavati nadležni organi, a o političkoj odgovornosti Glavni odbor i vrh SNS. Odgovor na pitanje da li će uskoro uslediti rekonstrukcija Vlade Srbije nismo dobili od ministra Kneževića.


Aleksandar Vučić, lider SNS, najavio je mogućnost smene pojedinih ministara iz redova naprednjaka čijim radom nije zadovoljan. Da li se osećate lično prozvanim, s obzirom na to da vas neki smatraju odgovornim za slučaj aflatoksina u mleku?

- Ne. Ne osećam se prozvanim, jer mi predsednik SNS i prvi potpredsednik Vlade Srbije lično saopštava da li je i koliko zadovoljan mojim radom. To ne čini preko medija. Za rad Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sam ja odgovoran. Osim toga, o rezultatima rada treba da se izjašnjavaju oni koji su kompetentni ili zakonom za to nadležni, a o političkoj odgovornosti stranka koja me je predložila za ministra.


Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješićpoziva vas da zbog “slučaja zaraženog mleka i prikrivanja istine“ odmah podnesete ostavku. Hoćete li to učiniti i da li ćete vi tražiti Ješićevu ostavku ukoliko se utvrdi da je “uzbunjivao javnost“?

- Neka nadležni državni organi utvrde odgovornost svakog aktera ove afere i neka svako odgovara za svoje postupke.
 

Država radi sve po zakonu

Da li će iko odgovarati zbog toga što jedemo sumnjivu hranu i šta ćete preduzeti povodom tvrdnji profesora sa Veterinarskog fakulteta da aflatoksina ima i u mesu, jajima i naravno u stočnoj hrani?

- Sistem bezbednosti hrane koji postoji u Srbiji zasniva se na odgovornosti svih - od proizvođača, preko prerađivača, distributera, prodavaca i države. Država preduzima ono što je zakonom propisano kao njena uloga, a to je redovan i ponekad vanredni monitoring sistema, preventivne mere i sankcije.

Da li i sada, nakon svih ispitivanja, i dalje preporučujete porodicama da kupuju mleko i daju ga svojoj deci?

- Sve što je na rafovima prodavnica je bezbedno za ishranu. Sve što je sumnjivo je povučeno u magacine i čeka dodatna ispitivanja. Nema razloga za strah po zdravlje građana. Mleko u Srbiji je bezbedno.


Kada će se o radu ministara iz redova naprednjaka raspravljati na Glavnom odboru stranke? Da li su svi ministri podneli izveštaje o radu?

- O radu naših funkcionera ima reči na svakoj sednici GO SNS. Ne znam da li su svi ministri podneli izveštaje. Ja jesam.


Zar nije logično da se o radu ministara raspravlja u Vladi Srbije, a ne na stranačkim organima i da li je realna rekonstrukcija Vlade?

- Po zakonu, o radu članova Vlade raspravlja i odlučuje Narodna skupština, ali o tome da li su ispunili program stranke koja ih je za ministre predložila treba da raspravljaju i nadležni stranački organi.


Ima li istine u tome da SNS i njen lider Vučićpre svega nisu zadovoljni radom ministara Milana Bačevića i Bratislava Petkovića i da je njihova smena neminovna?

- To su novinske spekulacije, ne znam ništa o tome.

2024 © - Vesti online