Petak 22.02.2013.
20:10
Beta

"Nema spornog mleka u prodavnicama"

Foto: Ilustracija
 

Mleko koje je trebalo da bude povučeno pronađeno je juče u oko 20 radnji većih trgovinskih lanaca i manjih prodavnica u Beogradu, ali je danas pošto je inspekcija napravila zapisnike i izdala rešenja ono van prometa, kazala je Čelebićanin je prilikom uzorkovanja stočne hrane na farmi muznih krava Poljoprivredne korporacije Beograd
(PKB).

Pročitajte sve o ovom slučaju ovde

Prema njenim rečima, gotovo svi prodavci su sproveli mere inspekcije za povlačenje mleka s povećanim procentom aflatoksina, a da je do pojedinih propusta došlo, jer trgovci nisu bili na vreme obavešteni od proizvođača, odnosno distributera.

Čelebićanin je kazala da će prvi podaci o nivou aflatoksina u stočnoj hrani, posle vanredne kontrole koja se radi na svim većim farmama i kod svih proizvođača te hrane, biti poznati u ponedeljak.

Vanrednoj kontroli i uzimanju uzoraka stočne harne prisustvovali su i ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević, direktor PKB-a Rajko Mandić i v.d. direktora Uprave za veterinu Ivan Sočo.

Direktor PKB-a Rajko Mandić kazao je da ta kompanija ima dugu tradiciju kontrole hrane, koju sami proizvode i proveravaju, dok se komponente kupuju kod referentnih proizvođača.

Prema njegovim rečima, analize na prisustvo aflatoksina u stočnoj hrani, koje su na farmama PKB-a rađene u septembru i decembru prošle godine, pokazale su da ih nije bilo.

Analize su rađene i prethodnih dana u referentnim laboratorijama i nalazi su bili negativni, dodao je on.

"Da bi održali prosečnu proizvodnju od 8.000 litara mleka po kravi, moramo da se pobrinemo da imamo zdrave životinje i kvalitetnu hranu", rekao je on.

Mandić je kazao da PKB ima oko 22.000 grla goveda od čega je 8.800 muznih krava.

2024 © - Vesti online