Petak 22.02.2013.
12:42
Vesti

Borba za spas rvanja

V.d. predsednika FILA - Nenad Lalović

Novoizabrani vršilac dužnosti predsednika Svetske rvačke federacije (FILA), pošto je Izvršni odbor uskratio poverenje dosadašnjem predsedniku Švajcarcu Rafaelu Martinetiju, Nenad Lalović obećavao je da će učiniti sve kako bi ovaj sport zadržao olimpijski status.

Izvršni komitet MOK preporučio je prošle nedelje da rvanje ne bude u olimpijskom programu 2020, a definitivna odluka biće doneta od 7. do 10. septembra, na zasedanju MOK u Buenos Ajresu. A i Lalović, inače predsednik Skupštine RSS, trebalo bi da bude na čelu FILA najmanje do septembra, kada će u Budimpešti biti održan Kongres te organizacije.

"Naše šanse su 20 do 30 odsto, ali moguće je da trijumfujemo. Čak i u fudbalskim utakmicama ekipe gube do 80. minuta, pa na kraju pobede. Moj zadatak je težak, ali učinićemo sve da ispunimo očekivanja", rekao je Lalović na konferenciji za novinare povodom Memorijala "Ljubomir Ivanović Gedža".


Lalović je dodao da su članovi izvršnog komiteta MOK pokazali dobru volju, ali da to nije garant uspeha:


"U Lozani smo imali pet krugova glasanja. Rvanje je ispalo u prvom krugu. Moramo da se zapitamo zašto je to tako. FILA mora da se promeni, demokratizuje, postane transparentna i ispravi nedostatke na koje je MOK ukazao. Spremni smo da pregovaramo, jer otvoreni sukob ne donosi ništa dobro".


Lalović je kao jednu od zamerki MOK pomenuo mali broj rvačica na OI, kao i slabu zastupljenost žena u organizacionim strukturama.


Lalović je dodao da se rvanje našlo u ovoj situaciji zato što se "FILA odrekla Aleksandra Kareljina, kao najboljeg rvača 20. veka".


"To vam je kao kada bi se u automobilizmu odrekli Mihaela Šumahera. Jedina dobra stvar u svemu ovome je što se o rvanju mnogo govori u poslednje vreme".


Preporuka IK MOK začudila je veći deo javnosti, pošto je rvanje jedan od najstarijih olimpijskih sportova.

"Moderna vremena to ne priznaju. Mi se ne sećamo ni šta je bilo pre 20 godina. U rvanju doping nije toliki problem kao u nekim drugim sportovima, ali nismo imali lobi i podršku. Danas se favorizuju sportovi koji su zanimljivi publici", zaključio je Lalović.

Jordanov vratio olimpijsko zlato


Predsednik Bugarske rvačke federacije Valentin Jordanov vratio je zlatnu medalju sa OI u Atlanti 1996, protestujući zbog izbacivanja rvanja sa OI 2020.


"Kao znak protesta vraćam svoju zlatnu medalju osvojenu u Atlanti sedištu MOK u Lozani", rekao je Valentin Jordanov, sedmostruki svetski šampion, u pismu upućenom predsedniku MOK Žaku Rogu.


Svet rvanja bio je šokiran prošle nedelje, posle preporuke MOK da se taj sport izbaci iz olimpijskog programa 2020. godine.


"Ovim činom izražavam solidarnost sa milionima sportista i ljubitelja ovog sporta koji osuđuju preporuku MOK, čiji smo jedan od osnivača", dodao je 53-godišnji Jordanov, takođe i sedmostruki evropski šampion.

2024 © - Vesti online