Petak 22.02.2013.
12:29
Radio 021

Rusija: Ko kaže "ok", "diler" ili "vau" plaća 80 $ po reči

I Putin zabrinut za ruski jezik, ali je njegova stranka protiv pomenutog zakona

Nacrt zakona koji su podneli članovi Liberalno demokratske partije ide još dalje, uvodeći kaznu za svako "kršenje normi savremenog ruskog jezika". Na spisku nepoželjnog vokabulara su reči koje su ušle u ruski iz engleskog jezika krajem 1980-ih i kasnije, posle raspada Sovjetskog Saveza. Među njih spadaju "diler", "butik", "menadžer", "singl", "OK" i uzvik "vau".

Zakonodavac predlaže da Rusi umesto njih koriste zamene, koje su ponekad arhaične, ili će biti kažnjeni. Za pojedince koji prekrše zakon određena je novčana kazna do 80 dolara, dok bi preduzeća bila kažnjavana sa 1.650 dolara. Za njih se čak predviđa i "konfiskacija predmeta kršenja zakona", mada nije sasvim jasno šta bi to u praksi značilo.

Predlog zakona očigledno za cilj ima da "razmrda" ruski jezik. Kao što se dešava i sa svim drugim jezicima, tako i ruski prolazi kroz prirodnu evoluciju, pri čemu neke reči postaju arhaične i izlaze iz upotrebe, dok druge nastaju i postaju popularne.

Vekovima su Rusi pozajmljivali tuđice, najpre od mongolskih osvajača, vizantijskih sveštenika, francuskih i italijanskih umetnika, nemačkih inženjera i, na kraju, iz sveprisutnog engleskog jezika.

I reč Россия je stranog porekla

Predlagač zakona želi da iskoreni novonastale reči, posebno one za koje postoji zamena u ruskom jeziku. To znači da će ostati pošteđene reči kao što su "demokratski", "liberalni", "partija", koje se upotrebljavaju u političkom smislu, a potiču iz starogrčkog ili latinskog. Isto se odnosi na reč "Россия" (Rusija), grčkog porekla, koja se prvi put pojavila u vizantijskim dokumentima.

Zakonodavci navode kao primer francuske i poljske zakone o zaštiti maternjeg jezika, kao i iskustva frankofonske kanadske provincije Kvebek. Većina u Jedinstvenoj Rusiji već je zakon proglasila populističkim, smatrajući da nema nikakve šanse da bude usvojen.

2024 © - Vesti online