Petak 22.02.2013.
12:52
Vijesti

Republika: Papa odlazi zbog gej lobija

Naslednika Benedikta XVI čeka strašan izveštaj u fioco
 

Papin portparol nije želeo da potvrdi, ali ni da demantuje ove navode. List piše da je papa odluku o povlačenju doneo 17. decembra - na dan kada je dobio dosije koji su sastavila trojica kardinala, angažovana da ispitaju takozvanu aferu "Vatiliks". Dosije na 300 strana, podeljen na dva dela, nalazi se na sigurnom - u papinim odajama - i biće predat nasledniku Benedikta XVI, navodi se u članku.

Kardinali su u dosijeu opisali brojne frakcije, a među njima je i jedna čiji su članovi "ujedinjeni seksualnom orijentacijom". "Republika" je citirala delove u kojima se navodi da su pojedini vatikanski zvaničnici bili podvrgnuti "spoljnom uticaju" od strane laika sa kojima su imali veze "zemaljske prirode", što jasno aludira na ucenjivanje.

U izveštaju se ističe da su različiti lobiji unutar Svete stolice stalno kršili šestu ("ne kradi") i sedmu zapovest ("ne vrši preljubu"). Šesta se odnosi pre svega na Vatikansku banku, dok su seksualni prestupi povezani sa uticajem aktivnog gej lobija unutar Vatikana. U dosijeu su identifikovana i mesta susreta – vila izvan italijanske prestonice, sauna u predgrađu Rima, salon za ulepšavanje u centru grada i rezidencija jednog nadbiskupa.

Još jedan italijanski list, "Korijere dela sera", pisao je o ovom dosijeu ubrzo pošto je papa najavio povlačenje, opisujući njegov sadržaj kao "uznemirujući". Pisanje "Republike" najnovija je u nizu tvrdnji o postojanju gej mreže u Vatikanu.

Jedan visoki zvaničnik je suspendovan 2007. pošto je tajno snimljen u seksualnoj predigri sa mlađim muškarcem. Član uglednog crkvenog hora smenjen je 2010. jer je pribavljao muške prostitutke. Jedan časopis je iste godine snimio sveštenike tokom seksualnih odnosa i prilikom poseta gej klubovima.

Vatikan ne osuđuje homoseksualce, ali propoveda da je homoseksualni odnos neprirodan. Papa Benedikt XVI je zabranio seksualno aktivnim homoseksualcima da pohađaju bogoslovije.

2024 © - Vesti online