Petak 22.02.2013.
06:56
D. Dekić, D. N. Petrović - Vesti

Prištini Sever za tri meseca

Uzalud balvani: Srpske barikade u mestu Zupče
 

Tokom razgovora Priština, kako saznajemo, nije bila protiv srpskog predloga o skupštini zajednici srpskih opština na severu, ali uporno odbija da to telo ima izvršnu i sudsku vlast. Premijer Ivica Dačić je po završetku susreta sa Hašimom Tačijem potvrdio da se razgovaralo o zajednici srpskih opština, jer su sva otvorena pitanja sporedna u odnosu na ovo. Ocenio je da izvesnih pomaka ima, ali da bi očekivanje međunarodne zajednice o velikom rezultatu bilo preterano.


- Srpska strana je stavila na sto predlog o zajednici srpskih opština koji nije ni prihvaćen, niti odbijen. Mi nećemo dozvoliti demontiranje institucija, dok se ne dogovorimo šta će ih zameniti - poručio je Dačić navodeći da to uključuje brojna složena pitanja sudstva, bezbednosti, zdravstva i obrazovanja.


Prema informacijama iz dobro obaveštenih izvora u Prištini, Ketrin Ešton i Angela Merkel traže od premijera Srbije Ivice Dačića i potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića "vrlo brze reakcije" koje će vladi Hašima Tačija omogući potpunu kontrolu nad severom Kosova.

Naš predlog nije odbijen: Ivica Dačić
 


Prema ovim izvorima, ako želi datum, Srbija do aprila mora da sa Kosova i Metohije ukloni sve radnike MUP-a Srbije bez obzira na to da li su tamo rođeni i tamo žive. Drugi hitan zadatak koji mora da se završi do maja je - civilna zaštita severnog Kosmeta. Od Vlade Srbije se traži da odmah rasformira jedinice civilne zaštite, a treći zahtev je raspuštanje sadašnjih skupština opština i izbor novih. Izbore bi, bez ikakvog mešanja Beograda, po zakonima Kosova, sprovela Priština pod kontrolom Oebsa i Evropske unije.


Dok je premijerove briselske razgovore iz Berlina osluškivao vicepremijer Aleksandar Vučić i Dačić se interesovao za nastojanja prvog potpredsednika Vlade da uveri zvaničnike najmoćnije članice EU da Srbija u junu treba da dobije datum za početak pregovora.

Srbi spremaju miran otpor

Srbi sa severa nemaju nameru da ispune nijedan od ovih zahteva Ketrin Ešton i Merkelove, čak i ako Ivica Dačić to potpiše i dogovori sa Hašimom Tačijem. Srbi se još nadaju da će reagovati Ustavni sud Srbije i da će pasti u vodu svi dosadašnji dogovori Prištine i Beograda, ako se to ne desi spremaju se za miran otpor kojim će po svaku cenu pokušati da spreče odvajanje od Srbije i integraciju u nezavisno Kosovo.

 

Paralelno do Kosova i EU

Ivica Dačić je napomenuo da je održivo rešenje za Kosovo najvažnije i da bi najbolje bilo da se do njega dođe usaglašeno sa dobijanjem datuma za početak pregovora Srbije o članstvu u EU.
- Dobijanje datuma za pregovore s EU predstavljalo bi bitan podsticaj da se uopšte dođe do dogovora o Kosovu. Nedobijanje bi moglo da ubije dijalog, jer bi stvorilo utisak kod Srba da mi jednostavno nikad ništa nećemo dobiti od EU i da ne treba ni voditi ovaj dijalog - rekao je Dačić.


Vučićevu posetu Berlinu, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Zoran Jeremić ocenio je kao dobar korak jer, kako kaže, od izuzetne je važnosti lobiranje kod najjačih i najtvrđih članica u EU.


- Nemačka se ne može omekšati drugačije nego kako to Vučić radi, razgovorom i uveravanjem u sve pomake koje je Srbija napravila. Njegov potez je dobar, jer se ne omekšava lepim željama, već u koordinaciji sa interesima koji tamo postoje i to je u ovom momentu maksimum koji se može postići - ocenio je dugogodišnji diplomata.
On ističe i važnost ove faze, koja je prema njegovim rečima zaživela na vreme, a ne kao ponekad ranije uoči presudne odluke EU.


- Nemačka voli da joj se jasno kaže šta je i šta će biti urađeno, jednostavno i razumljivo i da se izađe sa održivim rešenjima, što je Srbija u Berlinu i uradila - zaključio je on.

2024 © - Vesti online