Četvrtak 21.02.2013.
17:26
Beta

Država kontroliše rezerve kukuruza

Državne rezerve kukuruza kontrolisaće se na aflatoksin
 

"Danas će po hitnom postupku biti izabrana referentna laboratorija koja će ispitati kukuruz, koja bi već od sutra trebalo da počne da radi, a rezultati bi trebalo da budu poznati sledeće nedelje", kazao je Tasić.

On je naveo da je poslednja kontrola uskladištenog kukuruza, po nalogu Ministarstva poljoprivrede, bila decembra prošle godine, kada je utvrđeno da je kontaminirano sedam odsto ukupnih količina. Tasić je kazao da će ponovo biti kontrolisan sav kukuruz u oko 50 silosa, ali nije želeo da navede količinu jer je to "državna tajna".

"Mogu samo da podsetim da je država pre nekoliko meseci otkupila 150.000 tona kukuruza, prošlogodišnjeg roda za potrebe Robnih rezervi", kazao je on.

Tasić je rekao da još nije dobio zvaničan zahtev Ministarstva poljoprivrede za isporuku kukuruza iz Robnih rezervi proizvođačima mleka.

Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević juče je kazao da je razlog za pojavu veće količine aflatoksina u mleku stočna hrana, zaražena tom plesni. On je najavio da se sprema podela kukuruza iz Robnih rezervi farmama i mlekarama da bi se promenila ishrana stoke i u roku od tri do četiri dana krave počele da daju zdravo mleko.

2024 © - Vesti online