Četvrtak 21.02.2013.
15:40 >> 15:49h
Beta

"Analize mleka nove, rezultati katastrofalni"

Novi rezultati pokazali još veće prisustvo aflatoksina: Goran Ješić

Ješić je agenciji Beta rekao da su preliminarni rezultati koje je dobio od FINS "alarmantni", i da su potvrdili pretpostavke stručnjaka da će svaka naredna analiza mleka pokazati sve veće prisustvo aflatoksina.

"Ja sam dobio preliminarne podatke putem mejla i ono što jeste problem to je da raste nivo aflatoksina u mleku. To je trebalo očekivati jer se za ishranu krava koristi sve lošija i lošija stočna hrana", rekao je Ješić i dodao da će mu danas stići i zvanični podaci.

Rekao je da FINS nema akreditaciju države i koristi metod koji se razlikuje od uobičajene procedure, ali daje vrlo pouzdane rezultate i najavio da će za tri do četiri dana biti gotova i analiza koju radi Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, koji ima akreditaciju države.

"Kada smo dobili dramatične rezultate SP laboratorije iz Bečeja, u kojoj je Ministarstvo poljoprivrede prošle godine uradilo 40.000 analiza, odlučili smo da i FINS utvrdi nivo aflatoksina jednom drugom metodom", rekao je Ješić.

Ocenio je da problem sa aflatoksinom nije i ne sme da bude politička stvar, i da ga ne zanima da li će ministar poljoprivrede podneti ostavku jer je sada veoma važno preduzeti mere u čemu Ministarstvo poljoprivrede ima ključnu ulogu.

"Prva stvar je da se prizna da imamo problem, druga da se sakupi ozbiljna ekipa koja će da pokuša da ga razreši - a problem se da razrešiti, i treća, i najvažnija stvar, je da se pomogne seljacima tako što će se nastaviti otkupljivanje mleka dok se ne promeni hranivo i dati im se subvencije za to", kazao je Ješić.

On je pozvao Ministarstvo poljoprivrede da kroz rebalans budžeta i uredbom o mleku koju će morati da donese, interventno pomogne seljacima da kupe novu hranu, i da utvrdi koja stočna hrana nije kontaminirana, što bi moglo dovesti do brzog rešenja problema. Jesić je rekao da je povlačenje mleka iz trgovina prvi korak, a sada treba sačekati rezultate superanalize mleka koju za potrebe Ministarstva poljoprivrede radi u Holandiji, ali je ocenio da je teško moguće da oni budu drugačiji.

Ombudsman: Ministri, budite odgovorni

 

Zaštitnik građana Saša Janković pozvao je danas nadležne ministre i druge funkcionere na odgovornost u vršenju dužnosti i preduzimanje "energičnijih mera" za sprečavanje opasnosti po zdravlje građana zbog moguće neispravnosti i štetnosti mleka.

 

"Javno pozivam nadležne ministre i druge funkcionere na odgovornost u vršenju dužnosti, a pre svega na energičnije mere kako bi se sprečila opasnost po zdravlje građana i da bi se tačno, nedvosmisleno i brzo informisala javnost, umesto da se protivrečnim izjavama i gestovima zbunjuju građani", naveo je Janković u saopštenju.

 

Janković je ukazao da ga posebno zabrinjava to što se pitanja povezana sa zdravljem građana, koje treba da bude prioritet u radu organa javne vlasti, koriste za rasplamsavanje političkih obračuna. On je istakao da je neophodno da se zna da li opasnost preti samo od eventualno štetnog mleka, ili i od drugih proizvoda, i šta je preduzeto da se spreči korišćenje zatrovane stočne hrane koja ne utiče samo na kvalitet mleka.

 

"Država daje akreditacije za laboratorije i ona je odgovorna za te akreditacije. Mi smo danas kontaktirali i laboratoriju u Beču, koja je radila superanalize za potrebe Hrvatske, i videćemo kakvi su zakonski okviri da nam takva laboratorija to uradi, ali ne želim da sumnjam u stručnjake koji rade u Srbiji", rekao je Ješić.

Ponovio je da je pravilnik o dozvoljenom nivou aflatoksina rigorozan jer prisustvo te materije kontinuirano postoji u ovom podneblju, te nije slučajnu što je u Mađarskoj dozvoljen nivo 0,00, a u Srbiji je sa dozvoljenih 0,5 smanjen na 0,05 mikrograma po litru.

"Dakle, postoje zdravstveni razlozi za to, i vi po Zakonu o bezbednosti hrane čim posumnjate na neki proizvod, prvo ga skinete sa police, a tek onda radite analize, jer dok ih uradite, prođe 13-14 dana i građani konzumiraju tu hranu. Mi sada imamo egzaktne podatke da to što stoji na policama u radnjama ne odgovara zakonskim propisima", kazao je Ješić i dodao da je popustljivot neprihvatljiva.

2024 © - Vesti online