Četvrtak 21.02.2013.
16:28
Beta

SAD imaju najveći broj zatvorenika

SAD imaju najveći broj zatvorenika u odnosu na broj stanovnika, jer se petoro na svakih hiljadu stanovnika nalazi u zatvoru (Foto: Ilustracija)
 

Taj broj povećava se šest puta kada su u pitanju Afroamerikanci, piše Njujork tajms i prenosi izjavu sociologa sa Univerziteta Harvard Brusa Vesterna koji kaže da je zatvor postao klopka za siromašne.

"To je nešto što je već rutina za siromašnog Afroamerikanca i njegovu porodicu, a sve to samo stvara i produžava dalje tavorenje na dnu američkog društva", objašnjava Vestern.

Istraživanja pokazuju da se oko 40 odsto Afroamerikanaca, koji su u dvadesetim ili ranim tridesetim godinama, a nemaju završenu ni srednju školu, u ovom trenutku nalazi u zatvoru. Prema istim podacima, oko četvrtina Afroamerikanaca koji su odrasli u poslednje tri decenije, imali su bar jednog roditelja u zatvoru tokom svog detinjstva.

Zatvorske kazne sa sobom povlače i druge probleme tako da je u siromašnim kvartovima velikih gradova, gde je dominantno crnačko stanovništvo, uz ogromnu nezaposlenost, povećan procenat veneričnih bolesti i maloletničkih trudnoća.

2024 © - Vesti online