Četvrtak 21.02.2013.
11:36
Srna

"Kosovske institucije = etničko čišćenje Srba"

Nikakva institucija, nikakva vlast u okviru nezavisnog Kosova ne dolazi u obzir i Srbi na severu je neće prihvatiti: Ivanović
 

"Nikakva institucija, nikakva vlast u okviru nezavisnog Kosova ne dolazi u obzir i Srbi na severu je neće prihvatiti. Mi smo jasno rekli da ne prihvatamo odvajanje od matične države, jer smo svesni da bi prihvatanje kosovskih institucija značilo etničko čišćenje Srba", kaže Ivanović i ističe da se pregovori Dačić - Tači odvijaju se pod pritiskom međunarodne zajednice, te poručuje da sever pokrajine ne prihvata zajednicu srpskih opština u okviru kosovskog sistema, koju nudi Dačić, niti stav Prištine da se na severu primene ustav i zakoni te kvazidržave.

Na pitanje kako će Srbi odgovoriti na moguće nametanje prištinskog rešenja, Ivanović odgovara da će pokušati da svim demokratskim sredstvima u ovoj Evropi, ako je uopšte demokratska, istraju u stavu da ne prihvataju drugu državu, osim Srbije.

"Plašim se da bi opstanak Srba u nekakavom nazovi nezavisnom Kosovu bio moguć samo ukoliko se Srbi asimiluju ili prihvate drugu veru", rekao je Ivanović i dodao da to potvrđuje i činjenica da su tri trećine Srba ili oko 250.000 proterani sa Kosova i Metohije i da se sve to dogodilo u prisustvu međunarodne zajednice.

"Šta bi nas čekalo u nekakvom nezavisnom Kosovu na čijem se čelu nalaze ratni zločinci Hašim Tači i Ramuš Haradinaj?", pita Ivanović.

2024 © - Vesti online