Petak 22.02.2013.
08:00
Smedia

Namirnicama otopite masne naslage

Foto: Ilustracija
 

Tamna čokolada

Čokolada

Jedno istraživanje je pokazalo da su odrasle osobe koje su svakodnevno jele umerene količine čokolade bile, u stvari, dosta mršavije od osoba koje su izbegavale čokoladu, čak i u situacijama kada su zbog te čokolade konzumirali više kalorija i vežbali isto kao i osobe koje nisu jele čokoladu. Birajte čokoladu koja sadrži najmanje 70 posto kakaa – što tamnija to bolje!

Jaja

Jaja

Jaja su jedan od najboljih izvora proteina na ovoj planeti. Ona sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina koje telu trebaju da bi izgradilo mišićno tkivo, a što veća mišićna masa, to vam je brži metabolizam i to više trošite kalorija, čak i u stanju mirovanja.

Susam i semenke lana

Semenke

Istraživanja su pokazala da fitohemikalije lignani koje se nalaze u ovim semenkama pojačavaju sagorevanje masnoća povećavajući izlučivanje jetrenih enzima koji razgrađuju masne ćelije.

Mnoga istraživanja dokazala su da proteini i esencijalne masne kiseline ubrzavaju metabolizam, a ove semenke obiluju njima. One su i bogat izvor minerala i vlakana.

Protein surutke

Surutka

Piti frape ili sveže pripremljen sok od voća ili povrća može itekako pomoći u sagorevanju masnoća, sve dok sadrži protein surutke (whey protein). Najnovija istraživanja pokazuju da ovaj dodatak ishrani podstiče hormone sitosti. Uz to protein surutke sadrži i aminokiselinu leucin koja gradi mišiće.

Žuta paprika

Paprika

Mnogo ljudi nije ni svesno da im fali vitamina C, a jedna žuta paprika ima čak 341 miligram, što je otprilike tri i po puta više od jedne velike pomorandže. Telu je vitamin C potreban da bi stvaralo karnitin, koji pomaže mišićima da koriste masne naslage za energiju, pa tako i podstaknu metabolizam da brže radi.

Kikiriki

Kikiriki

Ovo orašasto voće bogato vlaknima ne samo da će pomoći smanjiti ukupni unos kalorija već vam može pomoći i da ih brže sagorite!

Kikiriki izaziva jaku termičku reakciju, što znači da njegovo varenje, u stvari, sagoreva kalorije.

2024 © - Vesti online