Četvrtak 21.02.2013.
10:49
Smedia

"Srbiji ne smeju da se postavljaju novi uslovi, to je neozbiljno"

Sve članice EU moraju da imaju realističan pristup prema Srbiji: Kukan
 

-Važan je stav svih partnera u procesu evrointegracija. Mislim da bi bilo dobro da se nastavi sa realističnim stavom u odnosu na dijalog. Novi uslovi nisu dobri, jer se dijalog odvija na vrlo pragmatičan način. Obe strane pokazuju da su spremne da krenu napred i nova uslovljavanja nisu dobri ni za koga, kaže poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan u intervjuu za S media portal.

On naglašva da je dobro što se dogovoreno poštuje, s obzirom da je "pitanje institucija na severu veoma komplikovano za obe strane".

- Zato je važno da se pažljivo pristupi rešavanju tog pitanja. Mislim da će se to i postići zahvaljujući spremnosti obe strane na dogovor. Slične poruke dobijali smo i ranije, pa

"Šarić je unutrašnje pitanje"

Na pitanje kako gleda na to što se narko-bos Darko Šarić dovodi u vezu sa nekim ljudima na vlasti, Kukan je odgovorio:

-Šarić je unutrašnje pitanje. Ne bi bilo dobro da se EU institucije mešaju u to. Loše stvari se dešavaju svuda, to je normalno, ali je važnije to kako se Vlada i institucije bore sa tim problemima. Tako na to gledaju EP i ostale institucije.

se na kraju ispostavilo da to nije dovoljno. Uz punu odgovornost tvrdim da svi u Briselu poštuju korake nove Vlade. Bilo je zabrinutosti oko toga kako će se nova Vlada pokazati, ali su oni sve razuverili. Vlada ima proevropski stav, i to je jako uticalo na atmosferu u sedištu EU. Sve što su do sada uradili je veoma pozitivno, ističe Kukan.

A Dinkić?

Jelko Kacin je nedavno žestoko iskritikovao Mlađana Dinkića i njegov rad.

-Finasije su problematične i strane firme koje su uložile u Srbiji su zabrinute. U pojedinim stvarima nema napretka, čak se ide i unazad. Evropski parlament prati šta se radi u toj sferi, i ništa nam neće skrenuti pažnju sa toga. Uređene finansije su važne za stvaranje još bolje slike Srbije, koja se značajno popravila u očima EU institucija u poslednjih par meseci, smatra Kukan.

2024 © - Vesti online