Četvrtak 21.02.2013.
06:12
Danas

Kosovo se brani u Mjanmaru i Vijetnamu

Ministar spoljih poslova Ivan Mrkić će se na jugoistoku Azije boriti za Kosovo
 

“Poseta će predstavljati priliku da se osnaži politički dijalog na visokom nivou o najvažnijim međunarodnim i regionalnim pitanjima, zatraži dalja podrška za stavove i politiku naše zemlje, kao i da se analiziraju konkretne mogućnosti za unapređenje ekonomske i drugih vidova saradnje“, piše u saopštenju.


Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka, podseća na izjavu ministra Mrkića da će nastaviti praksu njegovog prethodnika Vuka Jeremića, “te nije iznenađenje što boravi u Jugoistočnoj Aziji“. Simić ističe za “Danas“ da su zemlje trećeg sveta osetljive na pritisak velikih sila, pa tako i kada se radi o priznavanju nezavisnosti Kosova.

- Ako dođe do daljeg priznavanja kosovske nezavisnosti, prešla bi se granica od 100 zemalja, pa bi u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija bilo više pritisaka da i ostale države koje to nisu učinile, učine - objašnjava Simić.


Ministar Mrkić je, ukazuje Simić, karijerni diplomata i sprovodi spoljnu politiku koja se dogovara u Nemanjinoj 11 i na Andrićevom vencu. Sagovornik lista ukazuje da je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije “doživelo silne kadrovske promene i da jedino što može da ponudi jesu tehničke usluge“.


U saopštenju ministarstva se navodi i da je tokom posete planirano i potpisivanje više bilateralnih sporazuma o saradnji sa zemljama domaćinima, “kojima će se dodatno potvrditi tradicionalno dobri odnosi i ojačati okviri za pospešivanje saradnje“.


“Region Jugoistočne Azije, i pored globalne ekonomske krize, ubrzano se razvija i poslednjih godina beleži stabilan ekonomski rast od blizu šest odsto godišnje, a mogućnosti za saradnju sa zemljama u ovom delu sveta i značajnije prisustvo naše privrede na njihovim tržištima su realne i potencijalno značajne“, ističe se u saopštenju.

2024 © - Vesti online