Četvrtak 21.02.2013.
00:13
Srna

Ruska vojska će "ubijati" meteorite

Vazdušne odbrambene snage Ruske Federacije moraće da osmisle plan zaštite Rusije od objekata iz svemira
 


"Vazdušnim odbrambenim snagama naređeno je da se pozabave ovim pitanjem i da osmisle plan zaštite Rusije od objekata iz svemira", navedeno je u saopštenju Makuševa, koje prenosi agencija RIA Novosti.


Saopštenje je usledilo nekoliko dana pošto je meteorit, kojeg nisu registrovali postojeći aparati za monitoring vasione, ušao u Zemljinu atmosferu i eksplodirao iznad Urala. Usled detonacije razbijeni su prozori i oštećene hiljade kuća oko grada Čeljabinska, a povređeno je najmanje 1.200 ljudi.


NASA je saopštila da je prečnik meteorita bio oko 15 metara kada je ušao u atomsferu brzinom većom od brzine zvuka, a eksplozijom se obrazovala vatrena kugla sjajnija od Sunca.


"Nijedan od postojećih sistema, ni ruskih ni američkih, nije registrovao ovaj objekat dok nije ušao u atmosferu", rekao je direktor Instituta za astronomiju Ruske akademije nauka Boris Šustov.


On je naveo da je bilo nemoguće primetiti meteorit jer je dolazio direktno iz pravca Sunca, dok su radari podešeni tako da detektuju leteće predmete koji se kreću unapred predviđenom brzinom.

2024 © - Vesti online