Sreda 20.02.2013.
21:36
Beta

Svedok: Za dan na Sarajevo palo 150 granata

Ratko Mladić na suđenje u Hagu
 

Tadašnji komandant VRS, general Mladić (65) optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Norveški oficir Brenskag potvrdio je i da je u leto 1995. VRS modifikovanim avio-bombama gađala civilne objekte u Sarajevu, uključujući i zgradu televizije. Svedok je izjavio da je 28. juna 1995. bio očevidac ispaljivanja prilagođene avio-bombe sa položaja VRS na Ilidži i da je pratio njen let dok nije pogodila zgradu TV Sarajevo.

Naznačio je da je, posle toga, video pet-šest sličnih napada avionskim bombama na raketni pogon sa Ilidže na četvrt Alipašino Polje. Učestvovao je, kako je rekao, u dve istrage koje su utvrdile da su bombe ispaljene sa položaja VRS.

VRS je, po rečima svedoka, 28. juna 1995. grantirala i zgradu sarajevkog PTT. Kako je posvedočio, Brenskaga je video kako projektili VRS padaju na civilne četvrti i izazivaju civilne žrtve.

Sa posmatračkog punkta u naselju Pofalići, kako je izjavio, video je da su obe strane otvarale vatru, ali je većina granata doletala u grad sa okolnih položaja VRS. U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Miodrag Stojanović sugerisao je da su mete na koje je VRS pucala bile vojne zato što su na tim lokacijama bili pripadnici, položaji i komande Armije BiH. Brenskag je odgovorio da za tako nešto nije znao.

Upitan da li je, pored Unprofora, u zgradi sarajevskog PTT bilo i pripadnika ABiH, svedok je uzvratio da su tu bili samo oficiri za vezu ABiH sa međunarodnim snagama.

Haški proces generalu Mladiću biće nastavljen sutra. Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

2024 © - Vesti online