Sreda 20.02.2013.
20:56
Beta

Papa odlazi zbog pogoršanog zdravlja

Papino zdravlje se pogoršavalo poslednjih godina
 

"Ponovo sam pročitao moje beleške od poslednjih nekoliko godina o zdravstvenom stanju pape, poverljive podatke dobijene od njegovih bližnjih koje sam obećao da neću obelodaniti dok je on na svom položaju. Njegova ostavka me je oslobodila te obaveze", napisao je stručnjak za Vatikan Marko Tosati na svom blogu Vatican Insider.

On je rekao da je već pre dve godine papa imao problema sa spavanjem noću ali je odbijao da uzima lekove za smirenje, što objašnjava zašto je Benedikt XVI često izgledao umorno. Papin lični lekra tada je rekao da papa može da nastavi svoje aktivnosti pod uslovom da "drži pritisak pod kontrolom".

"U tom trenutku to je bio glavni problem jer je njegov pritisak bio vrlo neujednačen. Lekar je rekao da iznad svega treba da se pazi aviona. On je insistirao da papa treba da provede što je moguće manje vremena u avionima", nastavio je Tosati.

Tosati je dodao da izgleda da je lekar izričito rekao papi da treba isključiti odlazak na Svetske dane mladih u Rio de Žaneiru koji se održavaju od 23. do 28. jula ove godine. Pored toga papa takoreći uopšte ne vidi na levo oko i "pada iz kreveta tokom putovanja, ako je krevet premali", kao što je bio slučaj pre dve godine u Val d'Aosutu.

U beleškama je pisalo da se papa zamara jako brzo, da s ogromnom teškoćom ustaje ujutro i da ponekad spava do devet sati jer mu je potreban odmor.

"Na osnovu ovih beleški proizilazi da su se papino zdravlje i energija progresivno pogoršavali, da je bilo jedno opšte stanje koje u potpunosti opravdava tešku odluku koju je papa doneo", zaključio je Tosati.

2024 © - Vesti online